Carantină la Râmnicelu (Buzău), după ce unii localnici se opun testării

Autorităţile au instituit carantina în satul Râmnicelu, din comuna cu acelaşi nume, după ce reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au depistat un focar la o familie formată din şapte membri.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

09.05.2020 - 09:31

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Buzău, măsura carantinării satului fost luată după ce ceilalţi membri ai comunităţii locale, contacţii celor şapte persoane, s-au opus investigării biologice şi izolării la domiciliu.

"Toate căile de comunicare, care au avut în centru ideea de dialog cu reprezentanţii comunităţii locale şi cu contacţii ce trebuiau să fie testaţi, s-au soldat cu refuzul categoric al celor în cauză. În urma discuţiilor purtate în data de 8 mai la nivelul Instituţiei Prefectului cu toţi reprezentanţii instituţiilor implicate în această acţiune, s-a decis o a doua încercare în acelaşi scop. Şi de această dată, locuitorii satului au respins orice decizie legată de investigarea biologică sau izolarea la domiciliu", au precizat reprezentanţii Prefecturii, citaţi de Agerpres.

Pe 3 mai, un bărbat în vârstă de 30 de ani, din satul Râmnicelu, a fost confirmat pozitiv cu infecţie cu noul coronavirus, la Focşani, unde s-a prezentat pentru investigaţii medicale. Pacientul a fost internat la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

Ancheta epidemiologică declanşată a identificat şase contacţi, provenind din aceeaşi familie. Şi aceştia au fost testaţi pe 5 mai şi confirmaţi pozitiv două zile mai târziu, fiind internaţi la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

"Ancheta epidemiologică a continuat, în vederea stabilirii tuturor contacţilor. Specialiştii DSP Buzău s-au deplasat, pe 7 mai, în satul Râmnicelu pentru a recolta teste şi pentru a se asigura de internarea celor lase persoane depistate pozitiv în aceeaşi dată.

A fost solicitat sprijinul organelor de ordine, precum şi al autorităţilor locale. În ceea ce priveşte testarea contacţilor celor şapte persoane, acţiunea DSP a întâmpinat rezistenţa categorică a celor în cauză", se mai arată în comunicatul de presă.

Având în vedere lipsa oricărei forme de cooperare a populaţiei din acest sat, imposibilitatea de a derula orice formă de anchetă epidemiologică în zonă, precum şi intersectarea permanentă a tuturor membrilor comunităţii, DSP a apreciat riscul epidemiologic de gravitate maximă, motiv pentru care a propus instituirea măsurii de carantină pentru satul Râmnicelu, începând cu data de 9 mai, pe perioada stării de urgenţă.

Comentarii