11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiUPDATE Carmen Dan: 10 jandarmi suspectați de fapte penale

UPDATE Carmen Dan: 10 jandarmi suspectați de fapte penale

 UPDATE 12:14 Deputații Comisiei de Apărare au decis ca presa să nu mai aibă acces sală la audierile ministrului de Interne, Carmen Dan, dar și a reprezentanților Jandarmeriei. 

Deputații au adresat întrebări, însă s-a considerat că răspunsurile conțin date clasificate, iar presa nu a mai avut acces în sală.

Deputații PNL, PMP și USR s-au opus, însă cei de la PSD și ALDE au majoritate. Robert Turcescu și Ovidiu Raețchi susțin că ei nu au pus întrebări la care s-ar oferi răspunsuri care conțin informații clasificate, însă Carmen Dan a avertizat că jurnaliștii vor difuza pe proprie răspundere eventuale informații clasficate.

Reprezentanții puterii au menționat că singurii care pot rămâne la audieri sunt cei cu certificate ORNISS.

UPDATE 11:44 Carmen Dan și deputatul PMP, Robert Turcescu, au avut o serie de contre în Comisia de Apărare din Camera Deputaților, din cauza violențelor din 10 august.

Carmen Dan: În ceea ce privește situația jandarmeriței bătute în Piața Victoriei, presupun că acea situație va face obiectul unei anchete interne a Jandarmeriei. Sunt convinsă că și Parchetul Militar are în preocuparea sa această situație.

Robert Turcescu a intervenit: ”Am și eu mai multe nelămurii legate de jandarmerița bătută. Situația doamnei respective nu era chiar așa dramatică, cum a fost prezentată inițial.

Carmen Dan i-a răspuns rapid: ”Vă invit să faceți această analiză cu propria dumneavoastră minte, după analiza tuturor documenteler. Oare a fost ordin sau simplă inițiativă să o lovească în cap un singur individ de vreo 20 de ori?”
 
Robert Turcesu: ”Aceeași întrebare am și eu legat de acel om cu mâinile ridicate, lovit de jandarmi de vreo 20 de ori.”
 
Carmen Dan: “Nu cumva vă antepronunțați înainte să parcurgeți acest raport? Nu cumva aveți o atitudine mai mult politică decât tehnică? Nu cumva ați intrat în sfera subiectivismului?
 
Ulterior acestui dialog, în Comisia de Apărare au început dispute între PSD, PNL și USR, fiecare acuzându-se că încearcă politizarea auderii și a evenimentelor din Piața Victoriei.

 

UPDATE 11:30 Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat marţi că, până în prezent, au fost identificate şase situaţii cu 10 jandarmi pasibili să fi comis fapte penale, iar Parchetul Militar va fi sesizat cu privire la aceste cazuri, în urma anchetei interne pe care Jandarmeria o desfăşoară cu privire la evenimentele din 10 august.

“Ancheta internă a Jandarmeriei continuă. (…) Structurile de specialitate au identificat şase cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar. În măsura în care vom identifica noi situaţii, acesta este demersul legal pe care intenţionăm să îl ducem mai departe”, a precizat Carmen Dan, la audierile din Comisia pentru apărare de la Camera Deputaţilor.

Încă de la începutul ședinței au început contrele între cei de la PSD și cei de la PNL. Președintele Comisiei de Apărare, Dorel Căprar, a propus scoaterea presei din sală, atunci când se discută date clasificate, în timp ce PNL, prin Ovidiu Raețchi, a propus ca aceste date să fie discutate la finalul ședinței. 

 

Comisia de apărare, convocată la solicitarea PNL

Solicitarea liberalilor de a o invita la Comisia de apărare a Camerei Deputaților a fost făcut încă de săptămâna trecută, însă ședința de atunci a forului legislativ nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.

Luni, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a facut apel la preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor să trimită invitaţiile pentru audierea, în cadrul forului, a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi a şefilor Jandarmeriei în legătură cu mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august.

Şedinţa din 14 august a Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, în care liberalii solicitaseră să se stabilească data la care vor fi audiaţi ministrul de Interne, Carmen Dan, şi fostului şef al Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat duminică că, în urma violenţelor de la mitingul din 10 august, au fost deschise 21 de dosare penale, dintre care trei cu autor necunoscut. Carmen Dan a anunţat că sunt cercetate 20 persoane, dintre care trei au fost arestate şi două sunt sub control judiciar. Aceasta a precizat că nu a primit nicio invitaţie

“Astăzi (duminică, 19 august – n.r.) mi-a fost prezentat raportul privind evenimentele din data de 10 august, pe care l-am solicitat tuturor strcuturilor ministerului. Vreau să fie foarte clar de la bun început, acest raport nu are rolul de a stabili vinovăţii. Noi nu suntem o instanţă de judecată. Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor acelora care au avut de suferit, fie civili, fie jandarmi militari.Nu am nicio ezitare să prezint acest raport comisiilor de apărare din Parlament sau în CSAT. Dacă s-a vorbit zilele acestea despre convocarea mea la Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, vă spun că nu am primit nicio invitaţie până în prezent, dar sunt dispusă să particip”, a declarat, duminică, ministrul de Interne, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI.

 

Carmen Dan a precizat că au fost deschise nu mai puţin de 21 de dosare penale până în acest moment

“Au fost deschise 21 de dosare penale. Sunt cercetate 20 de persoane. Trei au fost arestate, iar două puse sub control judiciar. Poliţia şi Jandarmeria vă asigur că au lucrat în toate aceste zile pentru identificarea persoanelor violente, însă au avut la dispoziţie doar două zile. Luni vom merge la Parchet cu alte informaţii şi date obţinute în aceste zile. Este vorba de aproximativ doi terabiţi de filmări”, a completat Dan.

Acesta a mai anunţat că la nivelul ministerului a fost declanşată o verificare internă, în urma căreia au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe. Carmen Dan a anunţat că toate datele obţinute vor fi transmise Parchetului.

Vicepreşedintele Comisiei de apărare, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a acuzat că PSD a blocat acţiunile de a cerceta ce s-a petrecut la evenimentele din 10 august. Liberalul a afirmat că preşedintele Comisiei Dorel Căprar şi-a asumat, săptămâna trecută, că va trimite o invitaţie ministrului de Interne prin care o va chema la audiere, însă Carmen Dan a declarat, duminică, faptul că nu a primit nicio invitaţie.

“Ceea ce vedeţi că se întâmplă la nivelul Parlamentului cu decizia de blocare a oricărui demers pentru cercetarea evenimentelor din 10 august s-a întâmplat după cum aţi putut vedea cu toţii pentru că aţi fost aici săptămâna trecută şi la nivelul Comisiei de apărare unde am solicitat săptămâna trecută audierea doamnei Carmen Dan. PSD-ALDE nu au asigurat cvorumul la şedinţa de săptămâna trecută, domnul preşedinte al Comisiei de apărare, Dorel Căprar, reprezentant PSD şi-a asumat în cadrul şedinţei de birou a Comisiei că va trimite invitaţii către doamna Carmen Dan şi către şefi Jandarmeriei. După cum aţi văzut în declaraţia doamnei Carmen Dan de ieri, dânsa nu a primit niciun fel de invitaţie. Opoziţia a făcut tot ceea ce putea să facă neavând funcţia de conducere în comisie, a trimit apeluri publice către doamna Carmen Dan, am anunţat clar că va avea loc şedinţa mâine, am anunţat clar că o aşteptăm”, a declarat Ovidiu Raeţchi, luni, la finalul BEx al PNL din Parlament.

 

Liberalul a adăugat că a prevăzut faptul că PSD va folosi tot felul de metode pentru a nu da curs solicitării PNL

“Am prevăzut acest comportament din partea dânsei, am prevăzut că o să se piardă pe undeva convocarea, că n-o să meargă faxul, că plicul nu o să ajungă şi iată că asta s-a întâmplat, încă mai avem timp şi vreau să profit de acest moment pentru a face un apel public către domnul Căprar ca mâine să o avem pe doamna Carmen Dan, să trimită acum invitaţiile are tot dreptul regulamentar să facă asta şi nu cred că ne putem juca de-a tot felul de a chiţibuşuri din astea regulamentare, că nu a plecat invitaţia, că cererile pentru o sesiune extraordinară nu au fost făcute regulamentar, când avem sute de oameni în spital, inclusiv am avut cazuri din rândul jandarmilor”, a completat Raeţchi.

Social-democraţii doresc înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă a evenimentelor de la mitingul de vinerea trecută. Aceştia susţin că Opoziţia şi preşedintele Klaus Iohannis au încurajat la continuarea protestelor violente.

Astfel, ministrul Apărării Naţionale, senatorul PSD Mihai Fifor, a apreciat, duminică, pe Facebook, că „trebuie constituită de îndată” o comisie parlamentară de anchetă a protestelor violente din 10 august, care să răspundă la întrebări precum „Cui foloseşte dărâmarea prin violenţă a Guvernului?”. Totodată, liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a apreciat, sâmbătă, că este necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru că declaraţiile lui Klaus Iohannis despre acţiunea Jandarmeriei la protestul din 10 august “denotă dorinţa evidentă de a stimula şi mai mult violenţele existente”.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă