Buzău: Şase dintre bărbaţii reţinuţi pentru trafic de persoane au fost arestaţi preventiv

Şase dintre membrii uneia din grupările specializate în trafic de persoane şi proxenetism destructurate de DIICOT în Buzău au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Buzău. Instanţa a decis ca al şaptelea bărbat reţinut în acest dosar să fie plasat în arest la domiciliu.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 13.09.2018 - 12:16

Potrivit deciziei date de magistraţii Tribunalului Buzău, şase membri ai grupării au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, iar în cazul unui alt bărbat a fost dispusă măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile.

Decizia a fost contestată de cei şase bărbaţi arestaţi preventiv.

Două reţele de traficanţi de persoane cu ramificaţii în Scoţia şi Irlanda de Nord au fost destructurate de poliţiştii buzoieni, sub coordonarea DIICOT, în urma a 18 percheziţii făcute în judeţul Buzău. Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2012 membrii grupărilor ar fi racolat din România 30 de tinere pe care le-au dus în state precum Olanda, Spania, Suedia sau Marea Britanie, pentru a se prostitua.

Potrivit DIICOT, în perioada 2012-2018 s-au constituit şi au funcţionat două grupări infracţionale specializate în proxenetism şi trafic de persoane, iar în acest caz au fost reţinute şapte persoane care ulterior au fost duse la Tribunalul Buzău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Astfel, s-a stabilit că în perioada 2008-2010 unul dintre inculpaţi a obţinut sume de bani însemnate din practicarea prostiţiei de către mai multe tinere, în Spania. Tinerele erau seduse de ideea unei relaţii de dragoste cu inculpatul, fapt pentru care o mare parte din sumele de bani obţinute prin practicarea prostituţiei îi erau date acestuia fie în mod direct, fie, în cele mai multe dintre cazuri, prin transmiterea banilor prin sistemele de transfer rapid, din Spania în Romania.

În perioada 2010-2012, două dintre victime au fost trimise să se prostitueze în Olanda, iar începând din august 2012 bărbatul a iniţiat şi constituit un grup infracţional de natură interfamilială având acelaşi scop, de comitere de infracţiuni de proxenetism. Din această grupare a făcut parte şi sora inculpatului, care, în cursul lunii august 2012, s-a deplasat în Amsterdam împreună cu fiica sa ce urma să practice prostituţia în locuri special amenajate în acest sens -”la vitrine”, precum şi cu nepotul inculpatului, care a racolat la rândul său o tânără care urma de asemenea să practice prostituţia.

Potrivit procurorilor, inculpatul a racolat mai multe tinere pe care le determina să practice prostituţia, asigura transportul tinerelor care de regulă călătoreau către Olanda cu avionul, a coordonat demersurile pentru obţinerea de către acestea a documentelor, a asigurat cazarea acestora şi beneficia de banii obţinuţi de ele din prostituţie.

În primăvara anului 2014, bărbatul a constituit un alt grup infracţional, de această dată activitatea de prostituţie fiind organizată pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii, mai exact în Irlanda de Nord şi în special în Scoţia.

Noul grup infracţional, la care ulterior au aderat şi alte persoane, racola tinere dispuse să practice prostituţia şi care  ulterior erau trimise în oraşul Glasgow, Scoţia. Acestea erau promovate pe diverse site-uri de profil ca fiind persoane ce oferă servicii sexuale contracost, raporturile şi actele sexuale având loc în apartamentele în care locuiau ori în locurile stabilite de către clienţi.

Anchetatorii spuneau că între anii 2012-2013, respectiv 2014-prezent, cele două grupări au obţinut aproximativ 325.000 de lire sterline şi 132.000 euro din practicarea prostituţiei de către 30 de tinere. 

"Având în vedere că activitatea infracţională a fost desfăşurată pe teritoriul mai multor state europene, respectiv Spania, Elveţia, Olanda, Germania, Regatului Unit al Marii Britanii şi Suedia, la data de 11.09.2017 s-a constituit o echipă comună de anchetă între  autorităţile judiciare din Romania, Scoţia şi  Irlanda de Nord", mai spuneau procurorii DIICOT.

Comentarii