Maidanezii de lângă blocuri nu vor mai putea fi luaţi de hingheri, arată normele de aplicare a Legii pentru gestionarea animalelor fără stăpân. Astfel, Guvernul crează confuzie în operaţiunea de eliminare de pe străzi a maidanezilor. Metodologia ar urma să intre în vigoare luna viitoare.
Citeşte şi: INCOGNITO. Cum m-a descurajat Primăria să adopt un maidanez
Cel mai mult surprinde un fapt menţionat în Capitolul V, sunând astfel – „câinii sterilizaţi, ocrotiţi şi asumaţi de către comunităţile de locatari, care nu circulă liber în spaţiile publice, nu vor fi capturaţi de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân”.
Treaba asta e completată de altă prevedere, din acelaşi act normativ, care pune în discuţie apariţia coteţelor sau a padocurilor. Unde? E clar că în jurul blocurilor. Pentru că iată ce se spune la capitolul VI – „în cazul în care câinele adoptat direct va fi ţinut în aer liber, adoptatorul trebuie să facă dovada existenţei unei suprafeţe de teren care să permită amplasarea de padocuri sau a unor cuşti”. Păi, ne întrebăm, ce vrea să facă Guvernul, să apară cartiere de coteţe pentru câini în jurul blocurilor? Dar tot nu înţelegem un aspect.
Executivul spune că nu vor fi luaţi de hingheri câinii „asumaţi de către comunităţile de locatari”. Deci nu se mai ia în calcul doar răspunderea individuală – omul care adoptă câinele şi răspunde pentru acel animal. Acum apare şi termenul de colectivitate care ia sub propria-i „umbrelă” un câine sau poate chiar mai mulţi câini.
Bucureştiul va avea propria strategie de rezolvare a problemei maidanezilor
Am cerut un punct de vedere de la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din cadrul Primăriei Capitalei. În contextul normelor propuse acum de Guvern, Bucureştiul vrea să aibă o strategie echilibrată, în urma căreia rezultatul să fie unul cât se poate de clar – câinii nu vor mai fi pe străzi. Este nevoie, aşa cum s-a exprimat şeful ASPA, Răzvan Băcescu, de un set de măsuri. La acestea se lucrează acum. „Vom găsi o cale echilibrată şi câinii nu vor mai fi pe străzi”, este mesajul şefului ASPA pentru bucureşteni.
Cine sunt câinii care vor fi totuşi prinşi de hingheri
Normele de aplicare mai arată că hingherii, care vor deveni un fel de observatori ai câinilor, vor trebui să-i împartă pe aceştia în mai multe categorii. Primii care vor fi capturaţi sunt câinii agresivi din preajma şcolilor, locurilor de joacă, pieţelor.
Iată alte categorii de câini care pot intra în laţul hinherilor, într-o ordine clară – căţelele cu pui, câinii de talie mare, animalele strânse în haită – cu toţii fără stăpân. Guvernul clarifică şi modul în care pot fi adoptaţi câinii din adăposturile publice – în mod gratuit. Apropo de unele primării care au impus taxe de acest fel. Dacă e să fie ţinuţi în casă, există o normă clară – câinele trebuie să aibă la dispoziţie un spaţiu de 2,5 metri pătraţi – minimum. Deci nu mai pot apărea situaţiile anormale în care găseşti zeci de câini înghesuiţi în câteva camere. Persoana care ia cel puţin trei câini în apartamentul de la bloc va anexa şi acordul scris al vecinilor la cererea de adopţie.
Despre eutanasiere
Eutanasierea câinilor fără stăpân nu poate fi realizată înainte de exprirarea termenului de 14 zile lucrătoare, cât timp acele animale au stat în adăposturi şi au aşteptat un posibil salvator. Primarul localităţii unde există aceste adăposturi trebuie să numească un împuternicit. Acesta din urmă va aproba eutanasierea.