11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiBricul 'Mircea' a acostat pentru prima oară într-un port dunărean, la Tulcea

Bricul ‘Mircea’ a acostat pentru prima oară într-un port dunărean, la Tulcea

Câteva sute de persoane au asistat la operaţiunile de acostare şi au vizitat apoi velierul cunoscut drept “bijuteria Marinei Române”.

“Bricul ‘Mircea’ a mai fost la Tulcea, în 1953-56, dar atunci a stat la ancoră. Astăzi este pentru prima dată când acostează aici, când nava poate fi văzută de public şi când găzduieşte instituţii militare care îşi promovează oferta educaţională. Portul acesta are o caracteristică unică, un contracurent. A fost destul de dificilă, dar experienţa a dovedit că se pot face manevre aici”, a declarat pentru AGERPRES comandantul navei şcoală “Mircea”, comandor Mircea Târhoacă.

El a menţionat că oprirea navei în portul Tulcea face parte din evenimentele organizate cu prilejul împlinirii a 80 de ani de când bricul se află în serviciul Marinei Militare Române.

La rândul său, comandantul Flotilei fluviale, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, a arătat că marşul desfăşurat zilele acestea reeditează unul derulat în urmă cu 80 de ani, la sosirea navei din şantierul din Germania, unde a fost construită.

“Prima misiune a bricului pe Dunăre a fost la Galaţi, la lansarea la apă a unei nave militare ‘Amiral Murgescu’, în prezenţa regelui Carol al II-lea. A fost locul în care s-au întâlnit vechea navă ‘Mircea’ şi actuală navă şcoală ‘Mircea’. Actuala navă a fost construită în 1939 şi a înlocuit-o pe cea realizată în 1882, în Anglia. Ea a fost adusă în ţară ca urmare a înfiinţării Şcolii copiilor de marină la Galaţi, în anul 1881. În anul 1936 a apărut ideea unei noi nave şcoală ‘Mircea’, care a fost făcută din donaţii şi cu fonduri de la bugetul statului”, a afirmat contraamiralul Rogozan.

El şi-a adus aminte de anumite momente pe care le-a trăit acum aproape 36 de ani, pe nava şcoală ”Mircea”.

“Eram student la Institutul de Marină şi timp de doi ani am fost pe această navă. Am mai avut misiuni pe această navă, dar nu marşuri. Îmi amintesc cu mare drag de momentele în care făceam curăţenie pe navă, se făcea bricuirea punţii cu nisip, iar noi în genunchi frecam puntea până ajungea la culoarea cojii de portocală. Cam aceleaşi operaţiuni se execută. Au apărut şi alte substanţe care ajută la curăţare, dar mergem pe tradiţii, pentru că Marina este o armă de tradiţie”, a mai spus Cornel Rogozan, comandantul marşului pe Dunăre.

La ceremonialul de primire a navei şcoală “Mircea” în Portul Tulcea au participat autorităţi locale şi judeţene, precum şi multiplul campion olimpic la caiac-canoe, Ivan Patzaichin, care, la final, le-a dăruit comandanţilor de pe bric o vâslă.

“Cel mai greu moment pentru navă a fost în anul 1967, atunci când, în timp ce era remorcată spre şantierul naval din Hamburg, o furtună puternică i-a rupt parâmele. Nava a fost recuperată după două zile, spre surprinderea multora”, a rememorat contraamiralul Rogozan.

Şi pentru elevii de la Colegiul Naţional Militar “Al. I. Cuza” marşul de instrucţie pe Dunăre este o premieră.

“Pentru elevii de colegiu este o premieră, având în vedere că acest colegiu a fost reînfiinţat anul trecut şcolar. Este o experienţă deosebită pentru că au avut şansa să facă parte din echipajul unei nave şi să-şi aducă contribuţia la buna desfăşurare a misiunii navei”, a spus reprezentanta colegiului, Alina Davies.

Pentru elevi, experienţa de pe bricul “Mircea” este una minunată.

“Fiind de două zile la bord, pot spune că este o experienţă minunată, deoarece am învăţat foarte multe lucruri noi şi sper să fie aşa în continuare. Am făcut sectoare, am învăţat anumiţi termeni şi am făcut turul navei în general”, a menţionat elev caporal Lia Pascaru, din cadrul Colegiului “Al. I. Cuza”.

Nava şcoală “Mircea” va putea fi vizitată şi luni, în intervalele orare 9,00 – 13,00 şi 15,00 – 19,00, marţi ea urmând să plece spre Galaţi, unde va acosta la ora 17,00.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă