Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rl online

Actualizat: 15.09.2019 - 20:16

Bricul 'Mircea' a acostat pentru prima oară într-un port dunărean, la Tulcea

Rl online

Actualizat: 15.09.2019 - 20:16

Câteva sute de persoane au asistat la operaţiunile de acostare şi au vizitat apoi velierul cunoscut drept "bijuteria Marinei Române".

"Bricul 'Mircea' a mai fost la Tulcea, în 1953-56, dar atunci a stat la ancoră. Astăzi este pentru prima dată când acostează aici, când nava poate fi văzută de public şi când găzduieşte instituţii militare care îşi promovează oferta educaţională. Portul acesta are o caracteristică unică, un contracurent. A fost destul de dificilă, dar experienţa a dovedit că se pot face manevre aici", a declarat pentru AGERPRES comandantul navei şcoală "Mircea", comandor Mircea Târhoacă.

El a menţionat că oprirea navei în portul Tulcea face parte din evenimentele organizate cu prilejul împlinirii a 80 de ani de când bricul se află în serviciul Marinei Militare Române.

La rândul său, comandantul Flotilei fluviale, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, a arătat că marşul desfăşurat zilele acestea reeditează unul derulat în urmă cu 80 de ani, la sosirea navei din şantierul din Germania, unde a fost construită.

"Prima misiune a bricului pe Dunăre a fost la Galaţi, la lansarea la apă a unei nave militare 'Amiral Murgescu', în prezenţa regelui Carol al II-lea. A fost locul în care s-au întâlnit vechea navă 'Mircea' şi actuală navă şcoală 'Mircea'. Actuala navă a fost construită în 1939 şi a înlocuit-o pe cea realizată în 1882, în Anglia. Ea a fost adusă în ţară ca urmare a înfiinţării Şcolii copiilor de marină la Galaţi, în anul 1881. În anul 1936 a apărut ideea unei noi nave şcoală 'Mircea', care a fost făcută din donaţii şi cu fonduri de la bugetul statului", a afirmat contraamiralul Rogozan.

El şi-a adus aminte de anumite momente pe care le-a trăit acum aproape 36 de ani, pe nava şcoală ''Mircea''.

"Eram student la Institutul de Marină şi timp de doi ani am fost pe această navă. Am mai avut misiuni pe această navă, dar nu marşuri. Îmi amintesc cu mare drag de momentele în care făceam curăţenie pe navă, se făcea bricuirea punţii cu nisip, iar noi în genunchi frecam puntea până ajungea la culoarea cojii de portocală. Cam aceleaşi operaţiuni se execută. Au apărut şi alte substanţe care ajută la curăţare, dar mergem pe tradiţii, pentru că Marina este o armă de tradiţie", a mai spus Cornel Rogozan, comandantul marşului pe Dunăre.

La ceremonialul de primire a navei şcoală "Mircea" în Portul Tulcea au participat autorităţi locale şi judeţene, precum şi multiplul campion olimpic la caiac-canoe, Ivan Patzaichin, care, la final, le-a dăruit comandanţilor de pe bric o vâslă.

"Cel mai greu moment pentru navă a fost în anul 1967, atunci când, în timp ce era remorcată spre şantierul naval din Hamburg, o furtună puternică i-a rupt parâmele. Nava a fost recuperată după două zile, spre surprinderea multora", a rememorat contraamiralul Rogozan.

Şi pentru elevii de la Colegiul Naţional Militar "Al. I. Cuza" marşul de instrucţie pe Dunăre este o premieră.

"Pentru elevii de colegiu este o premieră, având în vedere că acest colegiu a fost reînfiinţat anul trecut şcolar. Este o experienţă deosebită pentru că au avut şansa să facă parte din echipajul unei nave şi să-şi aducă contribuţia la buna desfăşurare a misiunii navei", a spus reprezentanta colegiului, Alina Davies.

Pentru elevi, experienţa de pe bricul "Mircea" este una minunată.

"Fiind de două zile la bord, pot spune că este o experienţă minunată, deoarece am învăţat foarte multe lucruri noi şi sper să fie aşa în continuare. Am făcut sectoare, am învăţat anumiţi termeni şi am făcut turul navei în general", a menţionat elev caporal Lia Pascaru, din cadrul Colegiului "Al. I. Cuza".

Nava şcoală "Mircea" va putea fi vizitată şi luni, în intervalele orare 9,00 - 13,00 şi 15,00 - 19,00, marţi ea urmând să plece spre Galaţi, unde va acosta la ora 17,00.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine