16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiInstanţa supremă decidă că Șova, Obreja și Niță trebuie eliberați din închisoare

Instanţa supremă decidă că Șova, Obreja și Niță trebuie eliberați din închisoare

Fostul deputat Dan Şova, fostul ministru Constantin Niţă şi fostul şef al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja vor fi eliberaţi din închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a dispus miercuri suspendarea executării pedepselor în dosarele în care au fost condamnaţi, informează Agerpres și Mediafax.

În aceste dosare, avocaţii au formulat contestaţii în anulare după decizia Curţii Constituţionale privind componenţa completurilor de 5 judecători, iar magistraţii Completului 2 de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, miercuri seară, ca, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare, condamnaţii să fie puşi în libertate, prin suspendarea executării.

Dan Şova era condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora, Rudel Obreja era condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, iar Constantin Niţă era condamnat la 4 ani de închisoare, în dosarul în care e acuzat că ar fi primit bani de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis cererile de suspendare a pedepselor în cazul celor trei până la soluţionarea definitivă a contestaţiilor în anulare.

Deciziile sunt executorii şi definitive, motiv pentru care condamnaţii vor ieşi din penitenciare.

Şi Elena Udrea şi Alina Bica au făcut cereri prin avocaţii lor. Pentru Elena Udrea, decizia a fost amânată pentru 27 ianuarie 2019. În cazul Alinei Bica nu a fost luată încă o decizie. Dan Şova era condamnat în dosarul CET Govora. Rudel Obreja era condamnat în dosarul Gala Bute. Constantin Niţă era condamnat pentru trafic de influenţă.

 

Fostul senator Dan Şova a primit, pe 20 iunie 2018, o pedeapsă definitivă de 3 ani închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora, el având de achitat suma de 100.000 euro.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a fost condamnat definitiv, pe 28 iunie 2018, 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, fiind acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Niţă i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iaşi. Niţă ar fi intermediat o întâlnire între Urdăreanu şi fostul primar Gheorghe Nichita în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să îi fie remişi lui Niţă în două forme – parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.

Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat, pe 5 iunie, la cinci ani închisoare în dosarul “Gala Bute”, dosar în care Elena Udrea a primit 6 ani de închisoare.

Rudel Obreja a mai fost obligat să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, sentinţa prevedea confiscarea sumei de 3.000.000 lei.

 

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă