14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiBogdan Aurescu, prezent la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele...

Bogdan Aurescu, prezent la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre ale UE

Agenda discuțiilor din prima zi a reuniunii, 27 august 2020, a cuprins situația din Belarus și un dejun de lucru cu ministrul afacerilor externe din statul Israel Gabriel Ashkenazi, dedicat relațiilor UE-Israel și analizei situației din regiune. 

În ceea ce privește evoluțiile din Belarus, în contextul evoluțiilor recente ca urmare a alegerilor din 9 august 2020, miniștrii și-au exprimat îngrijorarea profundă față de menținerea tensiunilor interne, continuarea represaliilor la adresa protestatarilor pașnici și acuzele adresate Occidentului pentru presupusa implicare în aceste demonstrații.

Ministrul Bogdan Aurescu a pledat în favoarea unei reacții rapide și consistente a UE și a susținut ferm importanța sancționării celor vinovați de fraudarea alegerilor, represiunile violente ale protestelor și încălcările drepturilor omului, până la cel mai înalt nivel. A exprimat sprijinul pentru trimiterea unei misiuni OSCE, asistată de UE, care să faciliteze un dialog direct între autorități și societatea civilă.

În acest context, demnitarul român a propus creșterea și diversificarea susținerii pentru Belarus, prin intensificarea contactelor cu mediul academic, ONG-uri și mass-media independente. A arătat că România analizează măsuri concrete de susținere a societății civile din Belarus, pe baza experienței avute în parcursul democratic. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a anunțat că la nivelul Ministerului Afacerilor Externe a fost demarată procedura de alocare a unei contribuții financiare voluntare pentru susținerea societății civile și a jurnalismului independent din Belarus, în valoare de 100.000 de euro, din bugetul pentru asistență pentru dezvoltare și asistență umanitară, gestionat de MAE și de Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României (RoAid). 

În cadrul primei zile a reuniunii Gymnich, ministrul de externe german, Heiko Maas, a găzduit un dejun de lucru privind situația din Orientul Mijlociu, la care a fost invitat ministrul de externe al Israelului, Gabriel Ashkenazi. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat, cu acest prilej, anunțul privind încheierea de către Statul Israel și Emiratele Arabe Unite a unui acord care privește recunoașterea statalității Israelului de către EAU și normalizarea relației dintre cele două state, acest demers reprezentând un moment deosebit de important în direcția avansării Procesului de Pace în Orientul Mijlociu. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea fermă a României pentru soluția celor două state și a încurajat angajarea părților implicate în negocieri directe, cu respectarea dreptului internațional. A subliniat, de asemenea, necesitatea unor măsuri de creștere a  încrederii, UE putând juca un rol în acest proces. Totodată, a susținut intensificarea relației și dialogului UE-Israel, inclusiv prin reluarea reuniunilor Consiliului de Asociere UE-Israel. 

Discuțiile miniștrilor afacerilor externe din UE au continuat vineri, 28 august 2020, cu situația din Mediterana de Est și relațiile UE-Turcia, relațiile UE-Rusia, precum și impactul geopolitic al pandemiei de COVID-19 la nivel global, prin raportare la rolul UE în plan internațional.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă