8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiBogdan Aurescu, dialog cu Robert O’Brien, consilierul pentru securitate al Președintelui SUA

Bogdan Aurescu, dialog cu Robert O’Brien, consilierul pentru securitate al Președintelui SUA

Convorbirea a avut loc în contextul în care, cu prilejul vizitei ministrului român al afacerilor externe în SUA, din 19-20 octombrie 2020, nu a putut avea loc întâlnirea preconizată între cei doi oficiali, consilierul O’Brien nefiind, din motive obiective, în Washington DC, iar cele două părți convenind stabilirea unor consultări telefonice ulterioare.

Cei doi oficiali au trecut în revistă, cu acest prilej, reperele principale ale Parteneriatului Strategic România-SUA pe durata mandatului actualei administrații americane, care se apropie de final, și rezultatele palpabile obținute în diversele dimensiuni ale parteneriatului, precum cooperarea politico-militară, securitatea cibernetică sau cooperarea nucleară civilă.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis mulțumirile părții române pentru buna cooperare pe durata mandatului actualei Administrații și evoluțiile consistente în relația bilaterală obținute în această perioadă, evocând și agenda substanțială a vizitelor în SUA, în luna octombrie, a miniștrilor români ai afacerilor externe, apărării și economiei, energiei și mediului de afaceri. Cei doi înalți demnitari au subliniat rolul important al acestor contacte în implementarea obiectivelor strategice stabilite în cursul întrevederii de la Washington a șefilor de stat, din august 2019.

Consilierul pentru securitate națională O’Brien a mulțumit la rândul său pentru cooperarea cu autoritățile de la București și apreciat poziția României de aliat ferm, constant și predictibil al SUA. A arătat că Parteneriatul Strategic cu România este esențial pentru Statele Unite, bucurându-se de susținere bipartizană puternică în SUA, România fiind o țară cu o poziționare strategică importantă la Marea Neagră și un susținător constant al valorilor occidentale și a relației transatlantice. A apreciat, în mod deosebit, angajamentul României în ceea ce privește cooperarea în misiuni militare internaționale și alocările bugetare pentru apărare, considerând țara noastră ca fiind un model pentru alți aliați și parteneri. Totodată, a exprimat apreciere pentru modul în care România abordează relațiile cu acei actori globali care nu acționează în consonanță cu sistemul de valori transatlantice. Ambasadorul O’Brien  a evidențiat convingerea că Parteneriatul Strategic cu România va fi întărit pe mai departe, proiectele începute în această perioadă vor fi continuate, iar angajamentele luate – implementate și în viitor.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu s-a interesat despre perspectivele procesului de tranziție din cadrul Administrației SUA.

Interlocutorii au abordat, de asemenea, și situația de securitate în regiunea Mării Negre. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat intenția anunțată deja de SUA de a-și crește efectivele militare pe teritoriul României și a reiterat interesul crescut al țării noastre pentru o prezență militară americană sporită în România. A exprimat convingerea că buna cooperare în domeniul politico-militar și în alte domenii importante de interes reciproc va fi la același nivel de excelență și cu viitoarea Administrație a SUA. 

Ministrul Bogdan Aurescu, a menționat, de asemenea, importanța Inițiativei celor Trei Mări pentru întărirea cooperării transatlantice și pentru dezvoltarea economică regiunii și a conectivității în cadrul acesteia, inclusiv cu implicarea SUA. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a evocat importanța celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea și Via Carpathia, promovate de România inclusiv în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, cu impact strategic direct, inclusiv asupra mobilității militare, între Nordul și Sudul Flancului Estic al NATO. Șeful diplomației române a pledat pentru investiții americane în aceste proiecte, ceea ce va conduce la consolidarea prezenței economice a SUA în regiune, complementar cu cea militară. Ambasadorul O’Brien a arătat că va încuraja instituțiile financiare americane, precum Banca de Import-Export a Statelor Unite (Exim SUA) și International Development Finance Corporation (DFC), să acorde o atenție sporită acestor proiecte, inclusiv în baza Memorandumului de Înțelegere semnat la Washington în octombrie între Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Exim SUA.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu și consilierul O’Brien au discutat despre rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din 15 noiembrie 2020. Șeful diplomației române și-a exprimat satisfacția pentru victoria clară a Președintelui-ales Maia Sandu, arătând că acest rezultat evidențiază dorința cetățenilor Republicii Moldova pentru un parcurs democratic și european, bazat pe respectul pentru statul de drept și instituții performante, în serviciul tuturor cetățenilor. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a reiterat susținerea fermă a României pentru efortul de reformă reală, în spirit european, pe care și-l propune noul Președinte al Republicii Moldova și a evidențiat importanța ca parteneri majori, precum UE și SUA, să manifeste susținere față de noua conducere democratică de la Chișinău.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă