15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDosarul de extrădare a lui Radu Mazăre, predat autorităţilor competente din Madagascar

Dosarul de extrădare a lui Radu Mazăre, predat autorităţilor competente din Madagascar

Ana Birchall susţine, luni, la sediul Ministerul Justiţiei o declaraţie de presă despre extrădarea lui Radu Mazăre

“La ora 8.00, dosarul a fost predat Ministerului Afacerilor Externe, iar la ora 9.00 dosarul a fost predat autorităţilor din Madagascar. Dosarul cuprinde cererea de extrădare precum şi toate datele. După cum ştiţi, măsura arestării provizorii a fost dispusă de autorităţile din Madagascar pe o perioadă de 6 zile. Colegii mei au reuşit să pregătească dosarul în doar 48 de ore. Dosarul complet de extrădare a foast sigilat de mine personal pe 11 mai, iar ulterior a fost predat Ministerul de Externe şi apoi autorităţilor din Madagascar”, a declarat Ana Birchall, la ministerul Justiţiei.

Ministrul interimar al Justiţiei a precizat că dosarul a fost trimis concomitent şi în format electronic la Ministerul Justiţiei din Madagascar.

“Biroul Interpol a confirmat că a fost primită întreaga documentaţie. Aceste documente au fost predate personal în această dimineaţă, avem şi confirmarea de primire reprezentanţiilor Ministerului Justiţiei şi de Externe din Madagascar. Rămânem în contact cu autorităţile din Madagascar pentru orice informaţii vor mai fi necesare”, a mai spus Ana Birchall.

Luni era ultima zi când Ministerul Justiţiei trebuia să trimită documentele necesare extrădării lui Radu Mazăre din Madagascar. Încă de vineri, când Curtea de Apel Bucureşti a expediat către Ministerul Justiţiei documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale, Ana Birchall a anunţat că sunt 600 de pagini de tradus.

Birchall a explicat cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea în ţară a lui Radu Mazăre: „Covenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. (…) Republica Madagascar este parte la ambele convenţii. În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, colaborată cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală al României”.

Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Cele mai citite

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...
Ultima oră
Pe aceeași temă