21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiBăsescu: "Valorificarea gazelor din Marea Neagră să fie făcută în interesul României"

Băsescu: “Valorificarea gazelor din Marea Neagră să fie făcută în interesul României”

“Valorificarea în interesul României a gazelor din Marea Neagră – este extrem de important dacă am reuşi să repornim petrochimia şi să creştem nivelul de utilizare a gazelor către populaţie. (…) Ar trebui un proiect. (…) Nu văd nicio licărire de inteligenţă pe la vreun ministru sau pe la dady (Liviu Dragnea – n.r.) că ar avea să facă altceva decât să ne vorbească de redevenţă. Omul ăsta e bolnav cu banii, numai la bani se gândeşte şi nu realizează că banii pot fi făcuţi dacă tu utilizezi această materie primă pentru populaţie”, a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, România riscă să devină o “simplă ţeavă prin care trec gazele”.

“România riscă să fie o simplă ţeavă prin care trec gazele, pentru că nu avem consum intern, iar atât Exxon cât şi OMV Petrom ar vrea să vândă pe piaţa românească. Aţi auzit vreun înalt demnitar al statului român să pună problema ce facem cu gazele? Rămânem un vânzător de materie primă? Nu aţi auzit, pentru că totul se ascunde sub mizeria bătăliei pentru redevenţe. Şi domnul Dragnea şi-a făcut un mare punct de atracţie din a anunţa cât de dur este el în negocierile pentru redevenţe. Numai că nişte redevenţe pe care producătorii Exxon şi OMV nu le-ar putea suporta înseamnă neînceperea investiţiei pentru că Exxon şi OMV nu au hotărât începerea investiţiei pentru scoaterea gazelor din Marea Neagră. Dacă nu le iese rezultatul economic, pentru că în Marea Neagră s-au investit două miliarde de dolari ca să se ajungă la acest zăcământ, nu le iese preţul corect, nu vor începe investiţia, sigilează zăcământul, au plecat şi mai revin când economic o să fie rentabil să înceapă exploatarea. (…) În momentul de faţă, ai noştri se zbat cu legea redevenţelor, dar Exxon şi OMV nu au decis începerea investiţiei să aducă gazele la uscat şi nu le pasă că România, practic, nu are ce face cu gazele”, a spus fostul preşedinte.

El a afirmat, referitor la soluţii în acest sens, că trebuie crescut consumul de gaze de către populaţie.

“Primul şi cel mai important lucru este creşterea nivelului de aprovizionare a populaţiei cu gaze pentru încălzire, pentru consum curent. România are unul din cele mai scăzute niveluri de asigurare a populaţiei cu gaze, doar 32% din locuinţele din România se încălzesc şi îşi fac apa caldă cu gaze, din 8 milioane de locuinţe. Guvernul ar trebui, pe bani europeni, să declanşeze rapid un procent de extindere a reţelelor de distribuţie. (…) Aici e miza, să nu exporţi materie primă, ci să o utilizezi”, a spus Băsescu.

De asemenea, ar trebui repornită industria petrochimică.

“Avem şapte combinate petrochimice care stau, iar România importă îngrăşăminte şi alte produse chimice în valoare de 2,5 miliarde de euro – volumul de importuri anul trecut. Ce ne opreşte să repornim industria petrochimică? (…) Dacă am reporni petrochimia, care se poate reporni, ne-ar creşte consumul de gaze cu circa 3 miliarde de metri cubi”, a declarat fostul preşedinte al ţării, adăugând că guvernanţii s-ar putea gândi, totodată, şi la “retehnologizarea unor termocentrale care să treacă pe producţie de energie electrică pe gaze, nu pe păcură”.

Liderul onorific al PMP, senatorul Traian Băsescu, a participat vineri, la Neptun, la Şcoala de vară a Organizaţiei de Tineret a formaţiunii politice.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă