Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Băsescu: S-au făcut abuzuri la umbra protocoalelor

Băsescu susţine că în România au fost comise abuzuri în urma încheierii protocoalelor dintre SRIşi instituţii din domeniul judiciar , în acest context apreciind că acele dosare la baza cărora stau planurile comune dintre SRI şi Justiţie ar trebui redeschise.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 17.09.2018 - 23:03

Traian Băsescu a afirmat luni seară, la TVR, că preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, Caudiu Manda, a vrut să îl cheme la audieri pe tema protocoalelor, dar că i-a spus acesta că vrea să fie audiat „la urmă”. 

„Manda a vrut să mă cheme printre primii la Comisia SRI şi i-am spus: Nu-ţi spun că nu vin, dar e prea devreme. Mai află câte ceva şi pe mine cheamă-mă la urmă. Eu şi acuma îi spun: încă n-ai aflat nimic, mai caută, mai cheamă, mai află şi cheamă-mă să-ţi pun pe urmă poza, că nu o să reuşeşti să pui puzzle-ul aşa cum trebuie, pentru că nu ştii cum funcţionează statul” a spus Traian Băsescu. 

Întrebat cum funcţionează statul, fostul preşedinte a afirmat că oamenii care au încheiat protocoalele între SRI şi instituţii din Justiţie au vrut să substituie puterea politică, iar la umbra protocalelor s-au comis abuzuri.

„Statul are mecanismele lui şi spre exemplu oamenii ăştia au făcut greşeli crezând că sunt veşnici, s-au îmbătat de putere, au vrut să rămână după mandatul meu să moştenească funcţiile, dar şi având putere, substituind puterea politică. Aici au greşit. Au greşit iar abuzuri sunt, categoric s-au făcut abuzuri. (...) Exact la umbra protocoalelor” a spus Traian Băsescu. 

El a afirmat din nou că nu a aprobat vreun protocol, niciodată nu a citit un protocol sau nu i-a fost prezentat ca document vreun protocol dintre SRI şi Justiţie.

Referindu-se la ipoteza conform căreia procesele în care s-au făcut condamnări pe baza unor probe obţinute în baza protocoalelor dintre Serviciul de Informaţii şi structuri din Justiţie, Traian Băsescu a spus că ar trebui verificat ce doare au vizat planurile comune dintre SRI şi Justiţie la care a făcut referire directorul SRI Eduard Hellvig şi dacă acele dosare ar fi cazul să fie rejudecate. 

„Nu neapărat că toate ar fi neadevărate. Unele pot fi cu fapte corect săvârşite. Planează această suspiciune. În al doilea rând, spre exemplu eu ştiu dosare în care a fost prinsă o grupare dintr-un anume minister care avea legături cu lumea de afaceri, au fost chemaţi băeţii, au fost frăgeziţi, li s-au arătat cătuşele, a făcut omul o declaraţie că a fost băgat şi ministrul. Ştiu astfel de situaţii. Cred că unele dosare trebuie reluate. Comisia SRI urmează să primească cele 322 de planuri comune. Dosarele în care au fost utilizate cele 322 de planuri comune de acţiune trebuiesc redeschise. Ai nevoie de o lege, cea de care vorbeşte Tudorel Toader şi nu neapărat de o lege a graţierii şi amnistiei” a mai spus Traian Băsescu.

 

Comentarii

loading...