Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Avocatul Gheorghe Piperea, după adoptarea Legii anti-cămătărie

Legile anti-cămătărie au fost votate în plenul Camerei Deputaţilor. Urmează promulgarea de către preşedinte, dacă nu cumva legile vor face o scurtă excursie la CCR, pentru soluţionarea sesizărilor PNL - USR privind constituţionalitatea, spune avocatul Gheorghe Piperea.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 20.12.2018 - 10:31

“Nu trebuie să ne impacientăm în legătură cu aceste sesizări - o soluţie de la CCR, anterioară promulgării, va opri eventualele mii de excepţii de neconsituţionalitate făcute de bănci. În plus, 2019 fiind an electoral, vom şti exact pe cine să NU votăm. Pentru reamintire: (i) una dintre legi, care modifică OG nr.13/2011 privind dobânda legală, plafonează costul creditelor, inclusiv ale celor în derulare, cu consecinţa că ratele vor fi reduse substanţial, făcând creditele suportabile; 
(ii) o a doua lege elimină caracterul de titlu executoriu al contractelor de credit şi de leasing, în favoarea consumatorilor; în consecinţă, banca, societatea de leasing sau colectorul de creanţe nu vor mai putea face executări silite direct în baza contractului şi a propriilor calcule de daune interese, ci numai după ce vor obţine hotărâri judecătoreşti contra debitorilor rău-platnici; (iii) o a treia lege limitează suma pe care o vor putea cere de la consumatori colectorii de creanţe; dacă aceştia au plătit băncii un leu pentru o creanţă de 10 lei, debitorul se va putea libera de datorie plătindu-le colectorilor 2 lei. Important este că a trecut de Senat şi modificarea Legii dării în plată, care stabileşte prezumţia de dezezchilibru contractual în favoarea consumatorului, o listă de exemple de impreviziune şi, cel mai important, principiul prezervării utilităţii sociale a contractului, în aşa fel încât darea în plată să fie o soluţie ultimă, în extremis”, a scris Piperea pe pagina sa de Facebook.

 

Comentarii

loading...