6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAvertisment pentru turişti din cauza stratului de zăpadă de la munte

Avertisment pentru turişti din cauza stratului de zăpadă de la munte

În urma căderilor de zăpadă din ultimele zile, în zona de creastă a Carpaţilor Meridionali si Orientali s-a depus un strat proaspăt care variază între 20-60 centimetri.

În foarte multe zone, din cauza viscolului, s-au format troiene de 80-100 de centimetri.

”În contextul minivacanţei care urmează, se impune parcurgerea traseelor turistice montane cu precauţie, folosind echipament de iarnă complet: îmbrăcăminte şi încălţări adecvate, beţe de schi, colţari, pentru zonele numeroase unde s-a format gheaţă. Lanterna nu trebuie să lipsească din rucsac, mai ales că în această perioadă, ziua este mult mai scurtă, noaptea fiind în creştere. Cei care abordează traseele montane trebuie sa aibă experienţă de iarnă în parcurgerea acestora sau să fie însoţiţi de persoane experimentate. Nu recomandăm niciun circuit care să includă porţiuni din crestele principale deoarece pe acestea există deja acumulări mari de zăpadă, care necesită o abordare alpină, cea mai bună soluţie fiind amânarea acestor ture sau efectuarea de circuite pe muchiile secundare ale crestei principale”, arată salvamontiştii din Vatra Dornei.

 Potrivit acestora, nu trebuie subestimat stratul aparent mic de zăpadă.

”Să nu uităm ca pe 1 decembrie, anul trecut, au fost trei accidente mortale în avalanşă, în zone complet diferite ale ţării! Programaţi timpul necesar efectuării excursiei Dvs. în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de minim o oră de lumină naturală, după terminarea excursiei, ţinând cont că, la ora 17:00 este deja întuneric”, adaugă salvamontiştii.

De asemenea, şoferii care intenţionează să parcurgă drumuri montane trebuie să aibă autoturismele echipate de iarnă, cu anvelope pentru zăpadă, lanţuri, lopată şi antiderapant, deoarece suprafaţa carosabilului poate fi acoperită de gheaţă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă