Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Avertisment pentru turişti din cauza stratului de zăpadă de la munte

Salvamontiştii din Vatra Dornei recomandă turiştilor responsabilitate şi atenţie pe Munţii Călimani, Giumalău, Bistriţei şi Suhard deoarece pe creste există acumulări mari de zăpadă. Salvamontiştii amintesc că anul trecut pe 1 Decembrie au fost trei accidente mortale în avalanşă.

Share

Rl online 0 comentarii

30.11.2018 - 09:39

În urma căderilor de zăpadă din ultimele zile, în zona de creastă a Carpaţilor Meridionali si Orientali s-a depus un strat proaspăt care variază între 20-60 centimetri.

În foarte multe zone, din cauza viscolului, s-au format troiene de 80-100 de centimetri.

”În contextul minivacanţei care urmează, se impune parcurgerea traseelor turistice montane cu precauţie, folosind echipament de iarnă complet: îmbrăcăminte şi încălţări adecvate, beţe de schi, colţari, pentru zonele numeroase unde s-a format gheaţă. Lanterna nu trebuie să lipsească din rucsac, mai ales că în această perioadă, ziua este mult mai scurtă, noaptea fiind în creştere. Cei care abordează traseele montane trebuie sa aibă experienţă de iarnă în parcurgerea acestora sau să fie însoţiţi de persoane experimentate. Nu recomandăm niciun circuit care să includă porţiuni din crestele principale deoarece pe acestea există deja acumulări mari de zăpadă, care necesită o abordare alpină, cea mai bună soluţie fiind amânarea acestor ture sau efectuarea de circuite pe muchiile secundare ale crestei principale”, arată salvamontiştii din Vatra Dornei.

 Potrivit acestora, nu trebuie subestimat stratul aparent mic de zăpadă.

”Să nu uităm ca pe 1 decembrie, anul trecut, au fost trei accidente mortale în avalanşă, în zone complet diferite ale ţării! Programaţi timpul necesar efectuării excursiei Dvs. în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de minim o oră de lumină naturală, după terminarea excursiei, ţinând cont că, la ora 17:00 este deja întuneric”, adaugă salvamontiştii.

De asemenea, şoferii care intenţionează să parcurgă drumuri montane trebuie să aibă autoturismele echipate de iarnă, cu anvelope pentru zăpadă, lanţuri, lopată şi antiderapant, deoarece suprafaţa carosabilului poate fi acoperită de gheaţă.

Comentarii

loading...