Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Autostrăzile și drumurile naționale, protejate cu salcâmi, peri și corcoduși

Programul de protejare a autostrăzilor și drumurilor naționale a debutat în acest an pe A2. În total, la nivel național, vor fi plantate peste 5.200 de hectare.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 16.03.2019 - 17:19

 

Regia Națională a Pădurilor Romsilva a marcat debutul plantării arborilor printr-o acțiune de împădurire la o perdea forestieră care va asigura protecția unui tronson din Autostrada Constanța-București. „Conform legii, din 15 martie, timp de o lună, este denumirea generică din lege «luna plantării arborilor». Este o perioadă care nu neapărat trebuie să înceapă pe 15 martie, poate începe mai devreme sau mai târziu, în funcție de condițiile meteo. Astăzi participăm la plantarea de perdele forestiere pentru protecția căilor de comunicații, care fac parte din programul național de plantare a perdelelor forestiere, dat prin lege, din 2002. Intenția a fost de atunci, dar, din fericire sau din nefericire, dacă doriți, concretizarea a început de-abia de anul trecut. În acest program intră peste 5.200 de hectare de perdele forestiere, care vor proteja aproximativ 1.572 de kilometri de autostrăzi și de drumuri naționale. Anul trecut s-a început cu primul lot, de 8,2 hectare, pe raza județului Călărași, pe un teren al Romsilva. Astăzi participăm la primul lot din acest an”, a declarat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

88 de hectare în 2019

În acest an există aprobări, prin hotărâri de guvern, pentru plantarea a 88 de hectare de perdele forestiere. Primul lot de 6,7 hectare s-a plantat în Călărași. Ieri a avut loc plantarea lotului doi, de 6,4 hectare, în care s-au plantat circa 31.850 de puieți din speciile salcâm, sălcioară, corcoduș, păr și arbuști păducel. Ieri s-au plantat circa 3.500 de puieți, din care 458 de salcâmi, 458 de sălcioare. În această primăvară se vor planta 13,1 hectare. „Noi vrem ca aceste plantări de perdele forestiere să le facem cu foștii proprietari lângă noi. Legea ne dă dreptul să facem exproprieri, pentru că sunt lucrări de utilitate publică, dar interesul nostru e ca foștii proprietari să fie alături de noi, nu poliția”, a mai spus ministrul. Mai sunt pregătite încă patru proiecte de hotărâri de guvern pentru exproprierea a încă 122 de hectare, pe care se vor planta hecatre, speră demnitarul, în primăvara anului viitor. Culoarul de expropriere este pe o lățime de 30 de metri, respectiv la un kilometru de perdele forestiere este nevoie de trei hectare de teren. Anul acesta se vor monta, a calculat ministrul, perdele pe circa 30 de kilometri din A2 și A4, urmând ca în etapele următoare să se facă perdele forestire și pe A1, și pe DN4, și pe alte drumuri naționale.

Program național: 5.200 de hectare

Ioan Deneș a explicat și de ce plantarea a fost blocată atât de mult timp. A spus că guvernanții au un program de guvernare, un program cu cetățenii, în care scrie că este o prioritate a actualului guvern să facă aceste perdele de protecție. „Nu comentez de ce nu s-a întâmplat până acum, este important că s-a început această acțiune foarte importantă”, a precizat acesta. Programul național de plantare de perdele forestiere este de peste 5.200 de hectare, adică circa 1.733 de km. Acesta a precizat că și cetățenii trebuie să aibă grijă de perdele, nu numai Romsilva și ministerul.

Cetățeni nemulțumiți de „zona de odihnă a zăpezii”

La eveniment au participat și o parte dintre proprietarii de teren nemulțumiți de faptul că au fost expropriați. „Perdeaua ne blochează accesul la proprietate”, a spus unul dintre ei, Nicu Itu, referindu-se la un culoar de 20 de metri, între perdea și gardul autostrăzii, care nu a fost expropriat, dar care acum nu mai poate fi folosit deloc. Reprezentanții guvernului spun că au această problemă în vedere și că, de acum înainte, se va prinde și acest culoar de 20 de metri, care se numește „zonă de odihnă a zăpezii”. „Vă garantez că într-un timp scurt vom găsi o soluție pentru terenurile deja expropriate”, a spus ministrul.
Unii dintre ei au spus că nu sunt mulțumiți de valoarea expropierilor. „Nu am avut acces la rapoartele de evaluare, nu ni s-au pus la dispoziție”, a spus o proprietară. Ministrul a precizat că gărzile forestiere au făcut documentațiile tehnico-economice, pe baza legii, iar acestea au fost trimise la Romsilva. Evaluarea culoarului a fost făcută de un evaluatoar independent, conform legii, a spus Ioan Deneș.

Comentarii

loading...