Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Autoritățile, neînțelegeri pe tema coronavirus

Coronavirus a devenit principala preocupare a autorităților locale și centrale.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

09.03.2020 - 13:55

Subiectul a dat naștere și unor dispute între autorități, una dintre cauze fiind lipsa de coordonare.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că vrea să închidă unitățile de învățământ preuniversitar din București.

Totuși, conducerea Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) consideră că nu sunt motive de panică.

“Am auzit declarația doamnei primar. Așteptăm anunțul de la ora 16:00 (n.r. – anunțul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, de ieri, 09.03.2020, de la ora 16:00). Nu sunt motive de panică”, a declarat, pentru “România liberă”, inspectorul școlar adjunct al ISMB, Marina Manea.

 

Replica ministrului, pe Facebook

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a transmis, pe pagina sa de Facebook că “nu sunt motive de panică” din cauza coronavirus.

"La momentul acesta nu am luat în calcul suspendarea sau închiderea unităţilor de învăţământ sau a universităţilor, pentru că în afară de cazurile de la Timişoara nu avem în acest moment niciun caz confirmat. Împreună cu ministrul Sănătăţii am elaborat o procedură, vineri a fost transmisă în toate unităţile de învăţământ, iar acea procedură prevede că dacă există un caz confirmat, Inspectoratul Şcolar Judeţean împreună cu Direcţia de Sănătate Publică pot să ia decizia suspendării cursurilor sau chiar închiderea clasei sau şcolii, depinde de gravitatea cazului. Nu Ministerul Educaţiei este cel care ia decizia, ci Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă sau Comitetul judeţean, dacă se întâmplă la nivel judeţean", a spus, duminică, Anisie la Digi 24.

Primarul general, Gabriela Firea, a pledat, ieri, pentru închiderea şcolilor şi grădiniţelor, în contextul primelor cazuri de coronavirus din Capitală.

"Acestea (şcolile - n.r.) sunt în administrarea primăriilor de sectoare. Discuţiile sunt pro şi contra în societate. Putem să nu închidem nicio şcoală, nicio grădiniţă şi să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Este şi această variantă susţinută public de foarte multe persoane. Dar putem să fim preventivi, responsabili şi înţelepţi, să închidem şcolile şi grădiniţele. Şi vă spun şi de ce, care este pericolul: domnul care a venit din Italia, de la Roma (...), nu a intrat imediat în izolare, s-a întâlnit cu nişte persoane. Când a rămas la domiciliu izolat, s-a întâlnit cu prietena, cu fiica şi cu prietenul fiicei. Prietena este şi ea bolnavă, a avut test pozitiv de ieri, este internată. Îi doresc multă sănătate, dar şi ea a fost la serviciu şi s-a întâlnit cu toţi colegii. Acei colegi au copii, părinţi, s-au dus acasă. Vă daţi seama ce înseamnă o adevărată anchetă epidemiologică?", a declarat ea.

Totodată, ea a transmis CNSSU propunerea de a închide şcolile şi grădiniţele.

 

Legislație

Alin. (4): Suspendarea cursurilor se poate face, după caz:

a) la nivelul unităţii de învăţământ - la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii, cu aprobarea inspectorului şcolar general;

b) la nivelul grupurilor de unităţi de învăţământ din acelaşi judeţ/municipiul Bucureşti - la cererea inspectorului şcolar general, cu aprobarea ministerului;

c) la nivel regional sau naţional, după consultarea reprezentanţilor federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice.

Comentarii