9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPatru procurori, înscriși la concursul pentru șefia DNA. Cum îi caracterizează ministrul...

Patru procurori, înscriși la concursul pentru șefia DNA. Cum îi caracterizează ministrul Toader

UPDATE 17,00: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a confirmat faptul că până în prezent s-au înscris patru candidaţi pentru funcţia de şef al DNA, precizând că termenul de depunere a cererilor expiră luni, la ora 17:30.

Ministrul Toader a refuzat să spună cine are cele mai mari şanse, subliniind că toţi cei patru candidați sunt „valoroşi”, informează Mediafax.

„Acum zece minute erau patru, pe care îi ştiţi. La orele 17:30 se termină perioada de depunere a dosarului. La 17:30 vom anunţa oficial pe pagina Ministerului, cu nume şi prenume, candidaţii care s-au înscris, după care mâine se verifică îndeplinirea condiţiilor”, a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Întrebat de jurnalişti cine dintre cei patru procurori au şanse mai mari să ocupe funcţia de şef al DNA, ministrul a refuzat să precizeze acest lucru.

„Eu mă antepronunţ să spun că ăla nu e bun, ăla nu e bun? Toţi sunt valoroşi!”, a spus Tudorel Toader.

——————————————————

UPDATE 16,37: Procurorul Elena Grecu – al patrulea candidat la şefia DNA

Procurorul Elena Grecu şi-a depus luni candidatura la selecţia organizată pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Elena Grecu este procuror la DNA şi este al patrulea candidat înscris la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

UPDATE 15,32: Procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General şi-a depus candidatura la selecţia organizată pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, informează Agerpres.

Cristian Lazăr a confirmat luni, pentru Agerpres, că s-a înscris la selecţia organizată pentru şefia DNA.

Lazăr este adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Lazăr a fost propus pentru această funcție în 2015 de ministrul Justiției de la acea dată, Robert Cazanciuc.

Al treilea candidat înscris este cel care a respins începerea urmăririi penale împotriva fostului premier Victor Ponta pentru acuzațiile de plagia 2013, deoarece, susținea acesta, Ponta luase fără să citeze doar fragmente de natură juridică cu caracter general.

UPDATE 14,42: Procurorul şef adjunct al DNA, Marius Iacob, a ajuns la sediul Ministerului Justiţiei pentru a-şi depune candidatura la selecţia organizată pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Marius Iacob le-a spus jurnaliştilor că a venit la minister să se înscrie la selecţia pentru şefia DNA, informează Agerpres.

UPDATE 10,47: Procurorul Florentina Mirică și-a depus candidatura pentru șefia DNA, potrivit Digi24. Este primul dosar depus, în condițiile în care astăzi expiră termenul de înscriere la concursul pentru funcția de procuror șef al DNA.

Florentina Mirică este procuror şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA. Ea a instrumentat, prin altele, dosarele în care au fost implicați foști miniștri ai internelor, Gabriel Oprea și Petre Tobă. 

 

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Duminică, Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat pentru Agerpres că, până la acea oră, nu se înscrisese niciun candidat pentru postul de procuror-șef DNA, dar că se așteaptă ca luni să apară mai multe candidaturi.

Potrivit unui anunţ postat anterior pe site-ul Ministerului Justiției, selecţia pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA se va desfăşura în perioada 9 – 30 iulie 2018.

Conform sursei citate, procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până la data de 23 iulie.

Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, un curriculum vitae, minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 5 ani, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie şi orice alte înscrisuri relevante.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 24 iulie, urmând ca în perioada 25 – 27 iulie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 30 iulie.

„Propunerea/propunerile ministrului Justiţiei va fi/ vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere. Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi”, se menţionează în anunţul Ministerului Justiției.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă