Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Asociaţie a Procurorilor: Recomandările MCV nu au caracter opţional

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor apreciază obiectivitatea şi integritatea raportului MCV şi precizează că recomandările nu au caracter opţional pentru România, în acest sens invocând o decizie a CCR.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 16.11.2018 - 10:47

Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” precizează, printr-un comunicat de presă, că apreciază obiectivitatea şi integritatea surselor de documentare în procesul de elaborare a Raportului MCV 2018. Comunicatul de presă este semnat de către procurorii Antonia Diaconu (Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti) şi de Adrian Cosmin Iordache (Direcţia Naţională Anticorupţie). Documentul cuprinde şi semnăturile olografe.

„Raportul Comisiei Europene vine în momentul în care, din 2017, mai multe organisme internaţionale au semnalat că politicile adoptate în România nu răspund exigenţelor statului de drept şi rolului parchetelor, aşa cum sunt dezvoltate în jurisprudenţa CJUE, CEDO şi în recomandări destinate statelor membre al Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei. Efectele asupra sistemului judiciar şi a sustenabilităţii necesare în cadrul MCV sunt prezentate realist, în sensul că politicile iniţiate şi adoptate în perioada de referinţă s-au cumulat în direcţia vulnerabilizării cadrului de sancţionare a faptelor de corupţie, de reducere a capacităţii instituţionale a instituţiilor judiciare şi de reducere a independenţei procurorilor”, au precizat membrii asociaţiei.

Aceştia mai subliniază că recomandările din raportul MCV nu sunt opţionale pentru România şi cer factorilor implicaţi în procesul de punere în aplicare a recomandărilor MCV să lanseze un „dialog real şi de bună-credinţă” cu toţi actorii implicaţi în sistemul de justiţie.

„Recomandările formulate în cadrul Raportului MCV nu au caracter opţional pentru România, prin decizia decizia nr. 2 din 11 ianuarie 2012, Curtea Constituţională a României apreciind că poziţia de membru al Uniunii Europene ”impune statului român obligaţia de a aplica acest mecanism şi a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispoziţiile art. 148 alin. (4) din Constituţie, potrivit cărora Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actele aderării şi din prevederile alineatului (2)”, mai arată sursa citată.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat în urmă cu câteva zile, că recomandările din raportul MCV nu sunt obligatorii, aşa cum s-a vehiculat, însă sunt obligatorii standardele europene şi procesul ireversibil de legiferare. Toader a mai subliniat că fiecare recomandare are rolul său.

„Semantica spune că recomandarea nu e obligatorie. Ce este obligatoriu şi m-aş bucura dacă aţi reţine - faptul că sunt obligatorii standardele europene. E obligatoriu procesul ireversibil de legiferare. N-aş vrea să răspund întrebărilor nepotrivite. De aceea nu am ieşit public. (...) Toate recomandările au rolul lor”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Comentarii

loading...