13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiArad: un operator de salubritate e blindat cu scule, celălalt luptă cu...

Arad: un operator de salubritate e blindat cu scule, celălalt luptă cu mâinile goale

Noul an a venit cu probleme pentru arădeni, care s-au trezit sufocaţi în gunoaie din cauză că acestea n-au fost ridicate de firma care a câştigat licitaţia de colectare a deşeurilor menajere. Sitaţia priveşte, însă, doar zonele gestionate de firma Grup Salubritate Urbană, nu şi cele administrate de Activ-Salubritate. În timp ce, potrivit primarilor din localităţile cu probleme, prima firmă a venit cu o maşină „un pic mai mare decât o roabă” (potrivit primarului din Chişineu-Criş, Gheorghe Burdan) sau n-a venit deloc, Activ-Salubritate şi-a făcut treaba:. „Nu am avut deloc probleme cu colectarea efectivă a deşeurilor. Firma a trimis utilaje, gunoiul a fost adunat”, a declarat Călin Abrudan, primarul comunei Ciceu.

 

Cum s-a ajuns la această situaţie? E simplu, Grup Salubritate Urbană nu deţine utilaje pentru colectarea gunoaielor şi s-a bazat pe cele deţinute de fostul operator de salubritate al zonelor 2 şi 5 ale judeţului – care a refuzat, însă, să le închirieze, iar firma s-a trezit total descoperită, primăriile afectate trebuind să se descurce pe cont propriu: situaţia e mai mult decât bizară – este ca şi cum ai plăti un instalator care vine fără trusa de scule şi-ţi cere să te duci la vecin să-l întrebi dacă n-are o cheie de 15.

 

În schimb, Activ-Salubritate, care gestionează zonele 3 şi 4, a venit cu utilajele de ultimă oră furnizate de societatea italiană Impresa Sangalli Giancarlo&C, principalul acţionar în cadrul firmei. Compania, veche de peste 50 de ani, operează în cinci zone din Italia, are peste 1000 de angajați specializați, precum şi utilaje moderne, ecologice, pentru gestionarea deșeurilor.

 

Într-o Uniune Europeană din ce în ce mai atentă la problemele de mediu, standardele privind colectarea şi depozitarea deşeurilor devin din ce în ce mai sofisticate, cu norme din ce în ce mai pretenţioase, iar compania italiană a obţinut certificarea sistemelor de calitate, în conformitate cu normele UNI EN ISO 9001:2008, şi a reuşit să implementeze și sisteme de gestiune, în conformitate cu ultimele reglementări din domeniu. În Vestul Europei normele acestea sunt luate extrem de în serios, amenzile sunt uriaşe, iar oamenii mult mai atenţi la aspectele ecologice şi mai implicaţi civic în ele. Spre deosebire de România, nu iei o licitaţie dacă n-ai trecut toate examenele şi n-ai toate sculele la tine.

 

Ţara noastră a adoptat şi ea costisitorul – dar atât de necesarul – sistem de management integrat al deşeurilor, prin care  gunoaiele sunt colectate selectiv şi depozitate în condiţii sigure, cu impact redus la minimum asupra mediului. Proiectul, implementat şi la Arad, a costat 30 de milioane de euro, obţinuţi din fonduri europene. Din fericire, complexul de la Ineu Mocrea este administrat de Activ-Salubritate, care vine cu expertiza şi profesionalismul operatorului italian.

 

Vestea bună, aşadar, e că staţia de sortare, compostare şi transfer de la Ineu se află pe mâini bune, competente. Vestea proastă e că celălalt operator din judeţ este în continuare descoperit, că se luptă cu gunoaiele cu mâinile goale.

 

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă