15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiArad: Staţia de sortare din municipiu, nefuncţională de nouă luni

Arad: Staţia de sortare din municipiu, nefuncţională de nouă luni

În situaţia dată, reprezentanţii Gărzii de Mediu Arad ameninţă cu aplicarea de amenzi pentru că doar 1,1% din deşeurile colectate sunt reciclate, în timp ce ţinta este de 45% în 2019.

Staţia de sortare a fost operată, până în aprilie 2018, de firma care colecta deşeurile, Polaris SA. La data inaugurării, staţia, construită pe două hectare, era a treia de acest fel din ţară. În momentul în care a expirat contractul cu Polaris, unitatea a fost introdusă în domeniul public al municipiului Arad, prin încheierea, pe 17 aprilie 2018, a procesului verbal de predare – primire, însă de atunci nu a mai funcţionat.

“După includerea staţiei în domeniul public a fost demarată procedura de atribuire a contractului de servicii de consultanţă în domeniul achiziţiilor, pentru atribuirea contractului de delegare a activităţii de sortare a deşeurilor reciclabile, inclusiv operarea staţiei de sortare Arad. În 27 iunie 2018 a fost încheiat contractul cu o firmă de specialitate, termenul de finalizare a studiului de fundamentare fiind 31 decembrie 2018. Din păcate, consultantul nu s-a încadrat în acest termen, studiul de fundamentare fiind transmis Primăriei Arad, în format electronic, în data de 8 ianuarie 2019”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău.

Conform sursei citate, urmează ca studiul de fundamentare să fie citit, iar, ulterior, se va întocmi proiectul de hotărâre ce va fi supus procedurii de transparenţă decizională. Acesta este primul pas în iniţierea procedurii de concesiune a staţiei de sortare conform Legii 100/2016, Legea privind concesiunile.

Reprezentanţii Primăriei Arad spun că procedurile prin care va fi stabilit un nou operator vor mai dura cel puţin şase luni, în timp ce, în urma unor verificări efectuate în luna decembrie, comisarii Gărzii de Mediu au cerut ca staţia să fie pusă în funcţiune cel târziu pe 15 ianuarie 2019. Comisarii constataseră că, din cauza faptului că obiectivul este închis din primăvara anului trecut, doar 1,1% din deşeurile colectate de la populaţie şi firme sunt reciclate, în condiţiile în care ţinta pe 2018 era de 35%, iar pe 2019 este de 45%.

În urma cererii Gărzii de Mediu, care a transmis că după 15 ianuarie va aplica amenzi, Primăria a propus o soluţie mai rapidă, respectiv operarea staţiei în regim provizoriu de către o societate din subordinea municipalităţii.

“Pentru a respecta prevederile legislaţiei privind gestionarea deşeurilor şi ţinând cont de duratele relativ mari de organizare a unei proceduri de atribuire a contractelor de concesiune prin licitaţie deschisă, autoritatea executivă a identificat o soluţie mai rapidă de îndeplinire a obligaţiilor, prin atribuirea directă a staţiei şi activităţii de sortare a deşeurilor reciclabile către operatorul SC Recons SA, al cărui acţionar unic este Municipiul Arad. În documentaţia supusă spre aprobare Consiliului Local, durata gestiunii directe este de maximum trei ani de la data semnării contractului, dar s-a prevăzut ca respectivul contract să înceteze de drept atunci când operatorul, desemnat câştigător în urma unei proceduri competitive, îşi începe activitatea”, a precizat Ralu Cotrău.

Acest proiect propus de Primărie nu a trecut însă de votul consilierilor locali, deşi a fost supus aprobării în trei şedinţe diferite, una în decembrie 2018 şi două în ianuarie 2019. Grupul consilierilor locali PSD-ALDE s-a abţinut de fiecare dată de la vot.

Consilierul local PSD Ilie Cheşa a declarat, pentru AGERPRES, că prima problemă identificată privind trecerea staţiei la Recons este faptul că “această societate a municipalităţii nu are cod CAEN pentru activitatea de sortare a deşeurilor”.

Pe de altă parte, consilierii PSD şi ALDE susţin că doresc o dezbatere publică pe tema proiectului, înainte de a fi aprobat.

“Reţinerea consilierilor PSD-ALDE în privinţa demarării acestui proiect nu este doar un moft. Administratorii acestui oraş trebuie să înţeleagă, o dată pentru totdeauna, că este momentul să se gândească şi la cetăţeni. În Consiliul Local trebuie să introduci un asemenea proiect doar după o dezbatere prealabilă amănunţită, să se conchidă clar dacă Aradul şi cetăţenii lui sunt pregătiţi pentru activitatea de sortare a deşeurilor reciclabile. Asta, în condiţiile în care proiectul iniţiat de Executiv nu se referă doar la trecerea staţiei la Recons, ci reglementează şi activitatea de sortare a deşeurilor recliclabile”, a declarat Cheşa.

În replică, viceprimarul municipiului, Călin Bibarţ (PNL), i-a acuzat pe aleşii PSD şi ALDE că au politizat subiectul fără să aibă argumente reale.

“Când vrei să rezolvi ceva, găseşti soluţii, când nu, găseşti explicaţii şi motive. Am văzut că se doreşte o consultare publică, discuţii, în urma cărora consilierii PSD-ALDE vor lua o decizie în privinţa proiectului. Vreau să reiterez faptul că şedinţele de consiliu sunt publice, deci nu mai este nevoie să facem încă o şedinţă publică. În şedinţa de Consiliu îşi poate spune fiecare părerea, inclusiv cetăţenii interesaţi pot să se înscrie la cuvânt, dar suntem martorii unui nou joc politic”, a declarat Călin Bibarţ.

Viceprimarul a atras atenţia că eventualele amenzi primite de la Garda de Mediu vor fi imputate consilierilor care nu au fost de acord cu soluţia propusă pentru reluarea activităţii Staţiei de sortare, care este o componentă a infrastructurii serviciului de salubrizare a oraşului.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă