4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiApel al Ministerului Culturii pentru reabilitarea Palatului greco-catolic din Oradea

Apel al Ministerului Culturii pentru reabilitarea Palatului greco-catolic din Oradea

„Este extrem de dureros ceea ce s-a întâmplat astăzi în Oradea. Şi pentru că suntem în Anul Centenarului, poate Dumnezeu ne-a dat acest semn: Să fim mai uniţi! Cred că este momentul în care trebuie să înţelegem acest lucru. Aş vrea să fac un apel către toţi românii, indiferent de confesiunea pe care o au, să vină în sprijinul reabilitării acestei clădiri. Să fim alături de fraţii noştri, pentru că împreună vom fi mai puternici. Şi la lucrurile acestea, de durere, putem trece mai uşor prin ele. Este o clădire monument istoric de o valoare extraordinară şi cu toţii avem o obligaţie morală de a contribui cu cât putem pentru reabilitarea ei”, a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

El a precizat că s-a aflat întâmplător la Oradea tocmai în momentul incendiului, fiind în vacanţă la nişte prieteni. Alexandru Pugna a mai menţionat că este absolvent al Facultăţii de teologie ortodoxă din Oradea, fiind legat de oraş şi prin fratele tatălui său, care locuieşte în Oradea.

În ce priveşte procedura prin care se va reabilita această clădire de patrimoniu, secretarul de stat a precizat că fondurile necesare vor fi acordate în baza unei documentaţii trimise de proprietarul clădirii către Institutul Naţional al Patrimoniului.

În context, secretarul de stat a apreciat numeroasele faţade renovate din oraş, Oradea fiind “un exemplu pentru celelalte municipalităţi în ce priveşte reabilitarea clădirilor monument istoric”.

Primăria Oradea a anunţat că va demara o campanie de strângere de fonduri pentru refacerea clădirii Palatului Episcopiei Greco-Catolice, unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea, ”emblemă a oraşului”. Acoperişul clădirii a fost distrus în totalitate, la fel şi tavanul etajului întâi, pagubele nefiind încă evaluate.

”Întreg oraşul este emoţional afectat de pierderea acestei clădiri impresionante. Primăria Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică va deschide, luni, un cont pentru strângerea de fonduri în vederea refacerii acestui monument simbol al oraşului. Primăria Oradea se va implica financiar în acest efort de reconstrucţie a Palatului Episcopal Greco-Catolic”, se arată în mesajul de pe Facebook.

Reprezentanţii municipilităţii mulţumesc pompierilor care s-au implicat pentru a reduce efectele incendiului devastator, dar şi oamenilor.

”Mulţumim pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana care au acţionat în forţă şi cetăţenilor pentru implicare”, se mai arată în mesaj.

Reprezentanţii Primăriei Oradea anunţă, printr-un mesaj pe Facebook, că municipalitatea se va implica pentru refacerea clădirii Palatului Episcopiei Greco-Catolice, ”unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea, emblemă a oraşului”.

Un incendiu puternic a mistuit sâmbătă seară acoperişul şi etajul întâi al Palatului greco-catolic din Oradea (clădire P+1+M). Declanşat în jurul orei 22,00, focul a fost stins la ora 0,35, de cei peste o sută de pompieri militari care au intervenit cu zece autospeciale.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă