12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiApel pentru Dăncilă în controversa construirii Muzeului Holocaustului

Apel pentru Dăncilă în controversa construirii Muzeului Holocaustului

Zeci de personalităţi ale lumii academice şi societăţii civile semnează o scrisoare adresată prim-ministrului Viorica Dăncilă şi ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, în care îşi exprimă sprijinul faţă de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în controversa creată de posibila alocare a unui spaţiu ce îi aparţine pentru construirea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România.

Semnatarii scrisorii spun că au luat act „cu surprindere de apariţia în spaţiul public a unor informaţii privind o posibilă înstrăinare a unei suprafeţe de 5.300 de metri pătraţi din parcul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ (MNINGA) în vederea realizării unei alte construcţii, respectiv a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului din România.
Considerăm că orice discuţie privind înstrăinarea unei părţi din parcul Muzeului „Antipa” este complet neavenită în contextul nevoii imperioase de extindere şi dezvoltare a Muzeului „Antipa”. Ne exprimăm, totodată, susţinerea deplină pentru poziţia exprimată deja de conducerea instituţiei potrivit căreia păstrarea intactă a suprafaţei de teren ce aparţine muzeului este de o importanţă majoră, fiind garantul existenţei şi dezvoltării Muzeului „Antipa” şi unica sa posibilitate de extindere.
Dezvoltarea patrimoniului şi diversificarea activităţilor muzeului din ultimii 100 de ani au amplificat nevoia de spatiu. Muzeul „Antipa” se confruntă cu o nevoie imperioasă de suplimentare a spaţiului de depozitare pentru colecţiile sale în continuă creştere, de un spaţiu adecvat pentru organizarea de expoziţii temporare de anvergură, dar şi de spaţii noi de expunere. Toată această dezvoltare nu poate fi susţinută în lipsa posibilităţii de extindere a Muzeului.
Considerăm că, în situaţia în care ar exista o soluţie pentru realizarea unei construcţii în curtea Muzeului „Antipa”, respectând restricţiile impuse de actualele regulamente urbanistice, aceasta trebuie aplicată cu prioritate pentru extinderea Muzeului „Antipa”.
Susţinem pe deplin realizarea unui Muzeu de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România dar ne exprimăm încrederea că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Guvernul României vor găsi o modalitate de a oferi un spaţiu potrivit acestei noii instituţii culturale fără a pune în pericol integritatea Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, monument istoric de importanţă naţională.
Subliniem faptul că Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ este una dintre cele mai vechi şi prestigioase instituţii muzeale din România, decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, fiind primul muzeu asumat şi construit de Statul Român în forma în care există astăzi.
Cu un patrimoniu de aproximativ 2 milioane de exemplare şi un număr de vizitatori de 311.639 în anul 2018, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este, de asemenea, unul dintre cele mai iubite şi vizitate muzee din Bucureşti şi din ţară”.
Scrisoarea este semnată de academicieni şi membri corespondenţi ai Academiei Române, de profesori universitari, cercetători şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii nonguvernamentale.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă