Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Aparatură medicală de 5 milioane euro este abandonată în subsolul policlinicii

Constănțenii spun cu zâmbet amar că cel mai bun medic este trenul spre București. În tot acest timp, foste clădiri de spital sunt părăsite, iar echipamente moderne zac nefolosite în subsoluri.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 14.01.2019 - 20:47

La trei metri de Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța se află un adevărat focar de infecție. Clădiri abandonate, pline de gunoaie, în care, dacă stai mai mult de câteva minute, vomiți din cauza mirosului sordid. În unele dintre ele nu se mai poate face nimic, altele mai au o șansă. Pentru primele, Consiliul Județean Constanța a cerut Primăriei Constanța emiterea unei autorizații de demolare. Vicepreședintele CJC Claudiu Palaz speră ca demolarea să aibă loc până la finalul anului. Pentru celelalte, primii pași au fost făcuți. S-a igienizat zona, în sensul că a fost scos tot gunoiul din clădire, iar specialiștii au conchis că aceasta este solidă și poate fi reabilitată. Este vorba despre un spațiu lipit de Policlinica 2, unde mai pot fi întâlnite și acum dotări balneo: o piscină fără apă, spaliere etc. Am vizitat locul și am văzut că nu a mai fost folosit din 2010, cel puțin potrivit unui calendar uitat pe un perete.

„O parte din clădiri sunt din 1940. Probabil că atunci au avut o destinație medicală. Acum sunt adevărate focare de infecție. Sunt la 3 metri de Spitalul de Boli Infecțioase și de Policlinica 2. Oamenii se trezesc în farfurii cu șobolani, gândaci, toate lighioanele pământului. Ați văzut cum se arăta bucătăria prin care se asigura mâncarea bolnavilor din Constanța. Asta este o crimă”, a spus Claudiu Palaz. Acesta a mai identificat o clădire în care ar urma să se mute Serviciul de Medicină Legală, care se va transforma în institut. Constanța este singurul județ din România care nu are un institut de medicină legală.


Aparatură medicală de milioane de euro zace nefolosită

Vicepreședintele CJC a atras atenția că la subsolul Policlinicii 2 Constanța există aparatură medicală de milioane de euro care zace nefolosită. „Aparatura face parte din proiectul de modernizare a Policlinicii 2, care a avut patru segmente. Aceasta făcea parte din segmentul referitor la imagistică. Au fost niște probleme legate de infiltrații, dar erau niște probleme false, de lipsă de gospodărire și de lipsă de inițiativă. Era o groapă de gunoi, toate materiile fecale de la Spitalul de Boli Infecțioase și de la Policlinica 2. S-a făcut curățenie și azi am intrat în costum acolo. Sunt convins că până la sfârșitul anului această aparatură va fi funcțională. Acreditările sunt deja la semnat la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, e doar o chestie de zile până vor fi autorizate”, a spus Claudiu Palaz.

Acesta a lăsat să se înțeleagă că o anumită firmă privată care oferă servicii de imagistică nu avea interes să se pună în funcțiune aparatura din policlinică și a împiedicat acest lucru prin foști angajați. Proiectul privind reabilitarea şi dotarea Policlinicii 2 din Constanţa a primit finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013. Având o valoare de 21.570.396,18 lei, respectiv 5.123.609,54 euro – din care contribuție CJC 5.779.663.65 lei, a demarat în 2011 şi ar fi trebuit să fie finalizat în 2015. Claudiu Palaz susţine că în cazul în care proiectul va fi declarat nefuncţional şi vor trebui returnaţi banii, va face plângeri la DNA. „Nefiind pusă radiologia în funcțiune, tot proiectul este blocat. Din cauza lui, riscăm să dăm banii înapoi“, a mai spus Palaz.

Comentarii