Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

APADOR-CH: Șase propuneri privind proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute

APADOR-CH anunţă că a transmis Ministerului de Interne şase propuneri privind proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute, după cazul Caracal.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 05.08.2019 - 11:56

Între acestea sunt includerea adolescenţilor cu vârsta între 14 şi 18 ani printre persoanele considerate în situaţie de vulnerabilitate şi înlocuirea cu "de îndată" a termenelor de 24 sau 48 de ore prevăzute în proiect pentru semnalarea în baza de date sau pentru declanşarea căutării unei persoane dispărute.

APADOR-CH a transmis, luni, Ministerului Afacerilor Interne (MAI), şase propuneri pe marginea proiectului de lege privind căutarea persoanelor dispărute, aflat în lucru la minister după cazul Caracal.

"Asociaţia consideră că legea este binevenită şi în forma prezentată are multe prevederi rezonabile", se arată într-un comunicat transmis de asociaţie.

În completare, APADOR-CH formulează recomandări cu privire la şase aspecte, între care includerea minorilor cu vârsta între 14 şi 18 ani printre persoanele considerate că se află într-o situaţie de vulnerabilitate şi înlocuirea cu "de îndată" a termenelor de 24 sau 48 de ore prevăzute în proiect pentru semnalarea în baza de date sau pentru declanşarea activităţi de căutare pe teren a unei persoane dispărute.

Conform sursei citate, proiectul de lege prevede acum că numai minorii sub 14 ani sunt consideraţi că se află într-o situaţie de vulnerabilitate, iar cei între 14 şi 18 ani - numai dacă există date şi informaţii că se află în compania unor persoane care le pot pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viaţa.

"APADOR-CH consideră că această distincţie între minori, pe categorii de vârstă (până la 14 ani şi între 14 şi 18 ani), în cazul persoanelor dispărute, este excesivă şi nejustificată. Simplul fapt că persoană dispăruta este minor (nu a împlinit 18 ani) ar trebui să fie suficient pentru considerarea acestuia că se află într-o situaţie de vulnerabilitate", se arată în comunicat.

Asociaţia spune că proiectul prevede introducerea semnalării în baza de date a dispariţiei unei persoane de îndată - pentru dispărutul aflat într-o situaţie vulnerabilă şi în 24 de ore - pentru dispărutul care nu se află într-o situaţie vulnerabilă, distincţie pe care asociaţia o consideră nejustificată.

"Pentru găsirea unei persoane (care, de fapt, este şi scopul legii), esenţial este ca toate procedurile să se deruleze cât mai rapid, iar introducerea în baza de date a oricărei persoane dispărute trebuie făcută de îndată ce a fost sesizată, fără instituirea unui termen de 24 de ore. Dacă, ulterior, sesizarea privind dispariţia nu se confirmă, este foarte simplu ca, de îndată ce dispariţia a fost infirmată, să se facă o menţiune în acest sens în baza de date", mai scrie în comunicat.

De asemenea, se recomandă definirea în proiectul de lege a noţiunii de "cercetare criminalistică a domiciliului/reşedinţei/sediului" şi reducerea la jumătate a unor termene prevăzute în proiectul de lege pentru operaţionalizarea unor structuri sau pentru adoptarea de regulamente, dispoziţii sau ordine ori pentru încheierea unor protocoale.

APADOR CH cere şi majorarea pedepselor pentru unele infracţiuni prevăzute în proiectul de lege şi ca iniţiatorul acestui proiect de lege să solicite Parlamentului adoptarea sa în procedură de urgenţă.

Comentarii

loading...