ANSVSA dezumflă speculațiile în privința pestei porcine africane

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a respins, printr-un comunicat de presă, speculațiile apărute pe spațiul public legate de pesta porcină și modul în care a fost informată opinia publică și crescătorii de porci despre molimă.

Rl online 0 comentarii

09.08.2018 - 20:37

Dimpotrivă, ANSVSA afirmă că autoritățile statului au informat „din timp, corect și nediscriminatoriu toți operatorii din industria de profil asupra riscurilor pestei porcine africane și a măsurilor pentru controlul și combaterea răspândirii virusului”.

Autoritatea a mai precizat faptul că aceste măsuri de informare au fost luate începând cu sfârșitul anului 2015 ca urmare a  evoluției pestei porcine africane în Ucraina și Republica Moldova și a apropierii focarelor de granița cu România. Potrivit ANSVSA, până în prezent în teritoriu au fost transmise 67 de note de serviciu și au fost organizate 530 de informări cu crescătorii de suine din sectorul comercial și necomercial, medicii veterinari de liberă practică, responsabilii fondurilor de vânătoare, ai asociațiilor de vânători și ai direcțiilor silvice. În plus față de organizarea acestor instructaje, ANSVSA a derulat o intensă campanie de informare publică referitoare la efectele și combaterea răspândirii acestui virus prin anunțuri, comunicate și informări de presă, precum și prin  postarea mai multor materiale de informare publică în sediile DSVSA județene, primării, aeroporturi, porturi maritime, piețe.

Ca urmare a acestei comunicări din partea instituției, operatorii din industria de profil și crescătorii de porci au avut la dispoziție informațiile necesare pentru a fi în măsură să-și ia propriile decizii de management. Astfel, în timp ce unii au decis să-și reducă efectivele de animale, alții au preferat să le păstreze, sperând, probabil, să speculeze pe prețul cărnii în cazul în care epidemia de pestă porcină nu s-ar fi extins la o scară mai largă. Nu a fost să fie, iar o parte din producătorii care au ignorat informările ANSVSA au fost afectați, în final, de extinderea epidemiei, fiind obligați să sacrifice porcii infestați.

Potrivit unor informații preliminare, în ţara noastră au fost înregistrate aproape 500 de focare de pestă porcină africană, în opt judeţe, fiind ucişi preventiv peste 60.000 de porci. Cea mai gravă situaţie este în Tulcea, unde sunt 90% dintre focare şi dintre animalele omorâte. Pe acest fundal, pe spațiul public au apărut mai multe speculații legate de modul în care a fost comunicată și gestionată epidemia pestei porcine africane de către autorități. Mai mult, unele surse media au încercat chiar să acrediteze ideea că instituțiile de profil ale statului au favorizat o serie de producători pe criterii politice. Prin precizările aduse însă, ANSVSA a arătat, de fapt, că aceste acuzații sunt nefondate și nu corespund realității.   

Citește totul despre:

#ansvsa #pesta porcina

Comentarii