10 august 2018

Anchetă străină asupra intervențiilor Jandarmeriei? Un angajat ONU acuză Guvernul României

Un grup de activiști de pe internet anunță că ONU ar fi deschis o anchetă cu privire la acțiunile Jandarmeriei Române de la București, din data de 10 august 2018, când s-au înregistrat o serie de incidente violente.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 09.01.2019 - 18:06

Comunitatea Declic, cunoscută prin postările sale online, a anunțat că, la sesizarea ei, Organizația Națiunilor Unite a început o anchetă cu privire la intervențiile Jandarmeriei din data de 10 august 2018.

Declic susține că un oficial ONU cere deja explicaţii Guvernului României pe motiv că ar fi utilizat nejustificat forţa împotriva demonstranţilor paşnici. Pe de altă parte, Declic afirmă că un raport ONU privind încălcările drepturilor omului la protestele din 10 august 2018 va fi finalizat şi făcut public în luna martie 2019, în cadrul Consiliului Drepturilor Omului.

„Persoana noastră de contact de la ONU ne-a înştiinţat cu privire la corespondenţa purtată cu Ministerul Afacerilor Externe din România pe tema încălcării drepturilor omului la protestul diasporei. Într-o scrisoare trimisă ministrului Teodor Meleşcanu, acesta este înştiinţat că ONU a primit informaţii care indică încălcări grave ale drepturilor omului la protestele din 10 august. Termenii scrisorii sunt extrem de duri la adresa Guvernului şi a modalităţilor în care autorităţile au ales să se raporteze la manifestanţii paşnici”, a declarat, acum două zile, Antoniu Bumb, reprezentant al Declic, potrivit unui comunicat de presă preluat de Mediafax.

„Excelenţa dumneavoastră, dorim să aducem la cunoştinţa Guvernului din care faceţi parte că am primit informaţii cu privire la folosirea forţei împotriva protestatarilor, informaţii care nasc îngrijorări cu privire la încălcări ale drepturilor omului în România. [...] În egală măsură ne manifestăm îngrijorarea cu privire la declaraţii surprinzătoare făcute de oficiali ai Guvernului, prin care se încearcă justificarea acţiunilor Jandarmeriei”, specifică David Kaye, raportor special ONU pentru promovarea şi protecţia libertăţii de opinie şi exprimare, într-o scrisoare transmisă ministrului Meleşcanu – susține comunitatea Declic.

 

ONU nu confirmă ancheta

Autoritățile de la București nu au confirmat însă, cel puțin până azi, existența vreunei corespondențe cu ONU pe tema evenimentelor din 10 august 2018 sau, mai grav, declanșarea vreunei anchete ONU asupra României. Singura sursă care relatează despre o asemenea anchetă este comunitatea Declic.

Dacă însă informația este reală, este straniu faptul că un raportor al ONU, David Kaye, ar lansa, pe cont propriu, critici la adresa guvernului unei țări membre ONU, cu două luni înainte ca raportul pe tema evenimentelor luate în discuție să fie finalizat! Pentru că, chiar potrivit Declic, acest raport se va finaliza în martie 2019.

De altfel, nici raportorul special David Kaye, nici vreun alt funcționar ONU nu au anunțat că lucrează la vreo investigație pe tema acțiunilor din 10 august 2018, de la București. Dar dacă o asemenea anchetă este în derulare, ea va trebui să analizeze și violențele înregistrate la adresa forțelor de ordine – în primul rând la adresa Jandarmeriei.

Comentarii