9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAmericanii întăresc baza de la Deveselu. Vor fi aduse noi sisteme antirachetă

Americanii întăresc baza de la Deveselu. Vor fi aduse noi sisteme antirachetă

Elementele din România ale sistemului Aegis Ashore, instalate în interiorul Bazei militare 99 de la Deveselu (județul Olt), vor fi supuse unui proces de “actualizare”, precizează comunicatul Ministerului Apărării Naționale al României.

“În conformitate cu deciziile adoptate la nivel ­NATO şi cu acordul bilateral încheiat între România și Statele Unite ale Americii, sistemul anti-rachetă Aegis Ashore instalat în cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge, în perioada următoare, un proces de actualizare, planificat anterior. Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului și nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia. Aceste lucrări de actualizare au fost prevăzute încă din septembrie 2009, când a fost anunțat calendarul de implementare a sistemului SUA de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense)”, precizează comunicatul difuzat de MApN.

Aceeași informație a fost transmisă, de la Bruxelles, și de conducerea NATO.

“Situl NATO Aegis Ashore pentru rachete balistice din România va fi supus unei actualizări planificate, de-a lungul acestei veri. Această actualizare, care a avut deja loc la nivelul flotei Aegis Balistic Missile Defense (flotă care patrulează în Marea Mediterană și în Marea Neagră – n.n.), nu va oferi nicio capacitate ofensivă sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă”, afirmă conducerea NATO.

 

Noi tipuri de rachete ­americane

Conform acestor două surse, un alt element extrem de important este că, în perioada planificată pentru executarea lucrărilor la Deveselu, care va dura câteva săptămâni, NATO își va asigura o “capacitate alternativă de apărare împotriva rachetelor balistice”, prin desfășurarea în România a unui sistem de apărare anti-rachetă de tip Terminal High Altitude Air Defence (THAAD), aparţinând Statelor Unite.

THAAD este un sistem declarat a fi defensiv – ca și sistemul Aegis. THAAD este un sistem mobil destinat să intercepteze rachete balistice, în interiorul sau în afara atmosferei, în timpul fazei finale a zborului.

Elementele THAAD din România vor fi integrate în rețeaua NATO de apărare împotriva rachetelor balistice și se vor afla, ca și sistemul Aegis Ashore, sub controlul operațional al NATO și sub controlul politic al Consiliului Nord-Atlantic. 

“Desfășurarea sistemului defensiv THAAD în România va avea caracter temporar, acesta fiind planificat să rămână operațional doar până la finalizarea lucrărilor de actualizare a sistemului anti-rachetă Aegis Ashore”, precizează comunicatul MApN, respectiv până ce sistemul Aegis Ashore din România “va redeveni activ” („until the Aegis Ashore Romania site is back online”), după cum explică NATO.

Deciziile legate de elementele din România ale sistemului american antirachetă, aduse la Deveselu, fuseseră luate în anul 2009 și au fost confirmate la Summit-ul NATO de la Lisabona, din anul 2010.

Sistemul Aegis Ashore din România a devenit complet operațional în octombrie 2017 și este parte componentă a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), fiind sub controlul operaţional al autorităţilor militare aliate.

Sistemul de la Deveselu are un rol strict de apărare, nu și de atac, fiind capabil să lanseze numai interceptori defensivi. Natura defensivă a acestui sistem este confirmată în Acordul de bază încheiat între România și Statele Unite ale Americii, de angajamentele SUA față de NATO și de declarațiile Alianței în acest sens.

“Sistemul defensiv THAAD care va fi desfășurat temporar în România, în cadrul capabilității ­NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, va avea același obiectiv ca și sistemul Aegis Ashore, respectiv apărarea populației, forțelor și teritoriului european al NATO împotriva amenințărilor cu rachete balistice venite din afara spațiului euro-atlantic”, precizează comunicatul MApN.

La rândul lui, comandamentul militar american din Europa (US European Command – USEUCOM) a confirmat, la data de 11 aprilie 2019, că va trimite în România, în vara acestui an, un sistem THAAD al Forțelor Terestre americane. Această decizie militară a fost luată de secretarul american al Apărării, la cererea conducerii NATO. USEUCOM are atribuții asupra continentului european, asupra unor zone din Orientul Mijlociu, precum și asupra unor zone din Oceanul Atlantic și din Oceanul Arctic.

După cum se știe, Rusia a criticat în repetate rânduri aducerea în România a acestor echipamente militare americane, pe care le consideră a avea și capacități ofensive și pe care le ­califică drept o amenințare la adresa ei. Chiar în acest an, Rusia a cerut retragerea totală din România a elementelor antibalistice Aegis Ashore. Pe de altă parte, decizia SUA de a trimite sisteme THAAD în estul Europei a fost luată după ce Rusia a invadat Crimeea, teritoriu al Ucrainei, în anul 2014. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Incident tragic la un Zoo din Kansas: o femelă de struț a murit după ce a înghițit cheile furate de la un angajat

Karen, o femelă de struț de 5 ani de la Grădina Zoologică Topeka din Kansas, a murit după ce a scăpat din țarcul ei,...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă