Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pavilionul de comandă al bazei de la Deveselu

Americanii întăresc baza de la Deveselu. Vor fi aduse noi sisteme antirachetă

Statele Unite încep acțiunea de modernizare a sistemului antirachetă instalat în România, au anunțat simultan, la sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul român al Apărării și conducerea NATO.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 15.04.2019 - 12:03

Elementele din România ale sistemului Aegis Ashore, instalate în interiorul Bazei militare 99 de la Deveselu (județul Olt), vor fi supuse unui proces de “actualizare”, precizează comunicatul Ministerului Apărării Naționale al României.

“În conformitate cu deciziile adoptate la nivel ­NATO şi cu acordul bilateral încheiat între România și Statele Unite ale Americii, sistemul anti-rachetă Aegis Ashore instalat în cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge, în perioada următoare, un proces de actualizare, planificat anterior. Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului și nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia. Aceste lucrări de actualizare au fost prevăzute încă din septembrie 2009, când a fost anunțat calendarul de implementare a sistemului SUA de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense)”, precizează comunicatul difuzat de MApN.

Aceeași informație a fost transmisă, de la Bruxelles, și de conducerea NATO.

“Situl NATO Aegis Ashore pentru rachete balistice din România va fi supus unei actualizări planificate, de-a lungul acestei veri. Această actualizare, care a avut deja loc la nivelul flotei Aegis Balistic Missile Defense (flotă care patrulează în Marea Mediterană și în Marea Neagră – n.n.), nu va oferi nicio capacitate ofensivă sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă”, afirmă conducerea NATO.

 

Noi tipuri de rachete ­americane

Conform acestor două surse, un alt element extrem de important este că, în perioada planificată pentru executarea lucrărilor la Deveselu, care va dura câteva săptămâni, NATO își va asigura o “capacitate alternativă de apărare împotriva rachetelor balistice”, prin desfășurarea în România a unui sistem de apărare anti-rachetă de tip Terminal High Altitude Air Defence (THAAD), aparţinând Statelor Unite.

THAAD este un sistem declarat a fi defensiv – ca și sistemul Aegis. THAAD este un sistem mobil destinat să intercepteze rachete balistice, în interiorul sau în afara atmosferei, în timpul fazei finale a zborului.

Elementele THAAD din România vor fi integrate în rețeaua NATO de apărare împotriva rachetelor balistice și se vor afla, ca și sistemul Aegis Ashore, sub controlul operațional al NATO și sub controlul politic al Consiliului Nord-Atlantic. 

“Desfășurarea sistemului defensiv THAAD în România va avea caracter temporar, acesta fiind planificat să rămână operațional doar până la finalizarea lucrărilor de actualizare a sistemului anti-rachetă Aegis Ashore”, precizează comunicatul MApN, respectiv până ce sistemul Aegis Ashore din România “va redeveni activ” („until the Aegis Ashore Romania site is back online”), după cum explică NATO.

Deciziile legate de elementele din România ale sistemului american antirachetă, aduse la Deveselu, fuseseră luate în anul 2009 și au fost confirmate la Summit-ul NATO de la Lisabona, din anul 2010.

Sistemul Aegis Ashore din România a devenit complet operațional în octombrie 2017 și este parte componentă a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), fiind sub controlul operaţional al autorităţilor militare aliate.

Sistemul de la Deveselu are un rol strict de apărare, nu și de atac, fiind capabil să lanseze numai interceptori defensivi. Natura defensivă a acestui sistem este confirmată în Acordul de bază încheiat între România și Statele Unite ale Americii, de angajamentele SUA față de NATO și de declarațiile Alianței în acest sens.

“Sistemul defensiv THAAD care va fi desfășurat temporar în România, în cadrul capabilității ­NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, va avea același obiectiv ca și sistemul Aegis Ashore, respectiv apărarea populației, forțelor și teritoriului european al NATO împotriva amenințărilor cu rachete balistice venite din afara spațiului euro-atlantic”, precizează comunicatul MApN.

La rândul lui, comandamentul militar american din Europa (US European Command - USEUCOM) a confirmat, la data de 11 aprilie 2019, că va trimite în România, în vara acestui an, un sistem THAAD al Forțelor Terestre americane. Această decizie militară a fost luată de secretarul american al Apărării, la cererea conducerii NATO. USEUCOM are atribuții asupra continentului european, asupra unor zone din Orientul Mijlociu, precum și asupra unor zone din Oceanul Atlantic și din Oceanul Arctic.

După cum se știe, Rusia a criticat în repetate rânduri aducerea în România a acestor echipamente militare americane, pe care le consideră a avea și capacități ofensive și pe care le ­califică drept o amenințare la adresa ei. Chiar în acest an, Rusia a cerut retragerea totală din România a elementelor antibalistice Aegis Ashore. Pe de altă parte, decizia SUA de a trimite sisteme THAAD în estul Europei a fost luată după ce Rusia a invadat Crimeea, teritoriu al Ucrainei, în anul 2014. 

Comentarii

loading...