Thomas Baekelandt, alături de Teodor Meleșcanu. FOTO: MAE

Ambasadorul Belgiei: Investitorii belgieni nu mai vor să lucreze cu autoritățile române

Într-un interviu acordat wall-steet.ro, ambasadorul Belgiei la București, Thomas Baekelandt, spune că investitorii belgieni nu mai vor să lucreze cu statul român.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 17.04.2019 - 13:01

“Belgia este unul dintre cei mai mari investitori în România, însă interesul companiilor belgiene pentru aceasta este exclusiv în domeniul privat, deoarece experiența avută în parteneriate de tip public-privat a fost una neplăcută. Singura excepție a fost Interparking, companie care deține mai multe parcări în România, printre care și cea de la Piața Universitatii”, explică diplomatul belgian.

Acesta a expus motivele pentru care încercările de a lucra cu autoritățile din România nu au fost unele de succes. “Au fost câteva companii cu capital belgian implicate în proiecte cu statul, însă în România nu functioneza parteneriatul public-privat. Printre cauzele principale sunt întârzierea plăților, amânarea și schimbarea peste noapte a proiectelor sau greutatea cu care se obțin autorizațiile. Iar această reputație s-a transmis mai departe ceea ce a dus la o reținere a investitorilor pentru colaborări cu statul roman”, mai susține Baekelandt care mai adaugă că doar cu garanții se poate lucra cu autoritățile locale.
Instabilitatea legislativă va întârzia decizia de a investi

România este încă o țară foarte atrăgătoare pentru investitorii belgieni, însă actuala guvernare, modificarea continuă a legislației și introducerea de taxe de la o zi la altă determină atât investitorii staini cât și pe cei locali să își întârzie decizia de a investi, este de părere belgianul.

“În viitorul apropiat, investițiile belgiene în România vor fi puse pe “hold”. Cred că s-ar putea chiar să scadă volumul investițiilor străine în România. Modificările aduse de guvern în sistemul bancar nu sunt unele care să creeze încredere în piață, ci din contră. Evident că toate companiile se vor supune modificărilor, însă vor aștepta înainte de a face noi investitii”, spune diplomatul belgian.
Țările vecine, mai primitoare cu investitorii

Baekelandt a mai adăugat că presă belgiană a relatat mai multe rânduri despre investitori interesați de această parte a Europei, iar alegerea nu a fost România.

“Aceasta parte a Europei este una foarte competitivă, dar țări precum Polonia, Slovacia, Ungaria sau Bulgaria sunt mai primitoare pentru investitorii străini. Pe lângă problemele legate de modificări și taxe apărute peste noapte, infrastructura este o altă mare problemă a României – atât cea rutieră, cât și cea feroviara”, susține ambasadorul.

Citiți întreg interviul pe wall-street.ro

Comentarii