Laura Vicol, scrisoare deschisă către Baroul București

Avocatul Laura Vicol, recent achitată definitiv în dosarul în care a fost acuzată de favorizarea făptuitorului, a transmis o scrisoare Baroului București, prin care își arată revolta că a fost acuzată de colegii avocați fără a-i fi acordată prezumția de nevinovăție.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 22.10.2018 - 18:52

Avocata susține că trebuie o analiză. „După 3 ani și 7 luni de coșmar, după tot acest timp în care m-au făcut din om neom, după o sarcina pierdută în ziua în care mi-a recuzat procurorul DNA judecătorul de fond, după ce mi-am îngropat bunica, după ce mi-au călcat viață în picioare, este rândul meu acum! Încep cu Baroul București, una dintre cele mai mari dezamăgiri din viață mea. Deci, adresez azi o scrisoare deschisă Baroului București, pe care solicit să o publice inclusiv pe pagină lor. Dacă au curaj”, a scris avocatul Laura Vicol, pe pagina personală de Facebook.

În scrisoarea transmisă Baroului București, Laura Vicol își arată revolta deoarece Baroul București, din care face parte, a cerut pedeapsa cu închisoarea în dosarul în care a fost acuzată, ignorând prezumția de nevinovăție. „În istoria de peste 187 de ani a Baroului București, eu, Laura Vicol, sunt singurul avocat care a avut neșansa să asculte în pretoriul Înaltei Curți de Casație și Justiție concluziile de condamnare la pedeapsa cu încarcerare, formulate de reprezentanții organizației profesionale a tagmei avocaților din care cu mândrie fac parte. (...) ​Ce s-a întâmplat între dată de 19 martie 2015, dată reținerii mele de către procurorul DNA, Monica Liana Constantinescu, și dată de 17 septembrie 2018, dată la care reprezentanții Baroului București au pus concluzii de condamnare a mea la pedeapsa cu închisoarea, urmează să facă obiectul unei analize de conștiință a fiecăruia dintre cei implicați, dar și o analiză pe care o solicit, prin prezența, în cadrul Consiliului Baroului București”, se arată în scrisoarea postată pe Facebook de avocat.

Laura Vicol mai arată în scrisoare că se impune o analiză în Baroul București pentru a identifica toți factorii care au contribuit la atitudinea pe care au avut-o reprezentanții față de dosarul ei. „Consider că este extrem de utilă efectuarea unei analize interne în cadrul Baroului București, pentru a se putea observă care au fost factorii sau elementele determinante în renunțarea baroului la poziția corectă, de respectare a prezumției de nevinovăție a unui avocat membru și adoptarea unei poziții beligerante, alături de parchet, în susținerea acuzațiilor și în solicitarea de aplicare a unei pedepse cu închisoarea. Dacă au existat presiuni asupra baroului acestea trebuie identificate, dacă au existat luări de poziție contrare respectării drepturilor și libertăților fundamentale, acestea trebuie personalizate”, mai arată sursa citată.

Avocatul spune că este dispusă să folosească toate mijloacele legale pentru ca „niciun procuror, fie el și din cadrul DNA, să nu mai îndrăznească vreodată să acuze pe nedrept un avocat în scop de intimidare, să îl rețină și să îl trimită în judecată, știind că este nevinovat”.

 

Comentarii