Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Alba Iulia devine capitala României

La 100 de ani de la Marea Unire, orașul Alba-Iulia, devine, oficial, “Cealaltă Capitală” a României.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 30.11.2018 - 10:51

Alba Iulia celebrează Centenarul Unirii prin acțiuni remarcabile, menite să consolideze statutul acestui oraș, de capitală de suflet a tuturor românilor. Din inițiativa Primăriei Alba Iulia, acest municipiu, cu numai 74.000 de locuitori, primește, în 2018, titlul oficial “Cealaltă Capitală”, menit să pună semnul egalității între orașul Marii Uniri și orașul București. De altfel, Nicolaie Moldovan, city manager în cadrul Primăriei, ne-a precizat că autoritățile locale au respins din start celălalt titlu propus, care ar fi fost „A doua capitală”.

În mai puțin de un an, în Alba Iulia s-a ridicat un nou obiectiv de artă, “Monumentul Unirii”, care va fi sfințit chiar în ziua de 1 Decembrie 2018. Dar acțiunile inițiate în Alba Iulia nu au doar caracter omagial, ci vizează transformarea orașului pe termen lung. „Din anul 2017 am gândit și pus în aplicare un proiect pilot de oraș inteligent, astfel ca în 2018 să marcăm un start spre viitor al orașului nostru”, subliniază Nicolaie Moldovan. În cadrul acestuia, peste 30 de mari companii private testează în Alba Iulia, numai din fonduri proprii, 106 de soluții tehnologice de ultimă oră, cum ar fi cele din zona transportului public, a comunicațiilor sau a energiei.

Pe de altă parte, Municipalitatea a obținut fonduri din partea Uniunii Europene, totalizând 2500 de euro pe cap de locuitor, care plasează Alba Iulia, din acest punct de vedere, pe primul loc între toate orașele României.

PROGRAMUL CEREMONIILOR DE LA 1 DECEMBRIE 2018

07.00 Serviciu Religios în Catedrala Ortodoxă a Încoronării
08.00 Marșul Unirii, pe traseul Gară – Bd. Ferdinand – Calea Moților – Parcul Unirii
09.30 Sosirea Familiei Regale în gara Alba Iulia
10.00 Te Deum în Catedrala Ortodoxă a Încoronării
10.30 Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”
10.45 Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun, în Sala Unirii
11.30 Dezvelirea plăcilor omagiale în Sala Unirii
12.00 Marea Adunare Națională în Piața Tricolorului, Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării
12.30 Sfințirea Monumentului Unirii
13.00 Ceremonialul “Pământ românesc”, în Sala Unirii
13.30 Prezentare bust Aurel Niculescu, în Sala Unirii
13.30 Cântec de Mare Unire – concert de muzică populară cu Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal alături de Corul din Finteușul Mare (cor înființat în anul 1918), Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Ioan Bocșa, Sava Negrean Brudașcu, Floarea Calotă, Alexandru Pugna și Traian Jurchela
15.00 Inaugurare Podul Unirii și Monumentul Marii Uniri
15.30 Ceremonie militară – defilarea trupelor, Bulevardul „1 Decembrie 1918”
16.30 Marea Unire a Bucătarilor - Piața Cetății, latura de sud și latura de nord ale Cetății Alba Carolina
16.30 Concerte și spectacole folclorice în Cetatea Alba Carolina
21.00 Spectacol de artificii în Piața Cetății 

Comentarii

loading...