21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiAdormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare sărbătorită azi, 15 August, odată...

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare sărbătorită azi, 15 August, odată cu Ziua Marinei

Mormântul Maicii Domnului se află la Ierusalim, Oraşul Sfânt, în apropierea Grădinii Ghetsimani, fiind şi biserica zidită pe acest mormânt. În spatele mormântului Maicii Domnului din această biserică este pusă la închinare pentru pelerini icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa.

Maica Domnului a trăit mai mulţi ani după înălţarea la Cer a Fiului său. Cu trei zile înainte de moarte, ea a fost înştiinţată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viaţa veşnică, conform tradiţiei Bisericii. Sfânta Fecioară înştiinţându-i pe Apostoli asupra a ceea ce avea să se petreacă. Apostolii au fost aduşi în chip minunat pe nori, la Ierusalim, pentru a fi alături de Maica Domnului şi a-i aşeza trupul în mormânt. 

După ce şi-a luat rămas bun de la toţi cei de faţă a urmat momentul în care Domnul Însuşi s-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei, moment ce cunoaşte o bogată reprezentare iconografică în Biserica Ortodoxă. Atunci, ea a rostit: „Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. Acestea zicând, şi-a dat duhul, ca şi când ar fi căzut în somn. Era o adormire, nu o moarte, adică fără durerile morţii, de unde şi denumirea sărbătorii.

Apostolii au luat apoi patul mortuar cu trupul Maicii Domnului, purtându-l spre mormânt.

Sărbătoarea este și la Catolici și la Ortodocși.

 

Consacrarea pe bază de plante - aceasta este una dintre obiceiurile populare ale Bisericii Romano-Catolice. Ierburile sunt legate de într-un buchet pe 15 august și aduse la biserică

Consacrarea pe bază de plante – aceasta este una dintre obiceiurile populare ale Bisericii Romano-Catolice. Ierburile sunt legate de într-un buchet pe 15 august și aduse la biserică

 

Timp de secole, devoțiunile Mariale în rândul romano-catolicilor au inclus multe exemple de acte personale sau colective de consacrare și încredințare în fecioara Maria, cu termenii latini oblatio, servitus, laudatio și dedicatio fiind folosite în acest context. Consacrarea este un act prin care o persoană este dedicată unui serviciu sacru, sau un act care separă un obiect, o locație sau o regiune de la un mod comun și profan la unul pentru utilizare sacră. Congregația pentru Închinare Divină și Disciplina Sacramentelor clarifică faptul că, în acest context, “Trebuie amintit, totuși, că termenul “consacrare” este folosit aici într-un sens larg și non-tehnic: expresia este utilizarea de “consacrarea copiilor la Maica Domnului”, prin care este destinată plasarea copiilor sub protecția ei cerându-i binecuvântarea maternă pentru ei “

Maica Domnului este ocrotitoarea şi ajutătoarea familiei creştine, a unităţii şi armoniei dintre soţi şi dintre părinţi şi copii.

 

Adormirea Fecioare Maria sărbătorește atât plecarea fericită a Mariei din această viață, cât și ridicarea trupului Ei la cer.

Este cunoscută ca sărbătoarea principală a Maicii Domnului. Cea mai veche referință literară cunoscută la Adormirea Maicii Domnului se găsește în lucrarea greacă De Obitu S. Dominae. Credința catolică, cu toate acestea, a derivat întotdeauna cunoștințele noastre de mister din Tradiția Apostolică. Datele atribuite pentru aceasta variază între trei și cincisprezece ani după Înălțarea lui Hristos.

Originea sărbătorii rămâne, de asemenea, un mister. Este cel mai probabil aniversarea dedicării unei biserici, mai degrabă decât aniversarea reală a morții Maicii Domnului. Faptul că a apărut în timpul Sinodului de la Efes sau că Sfântul Damasus l-a introdus la Roma este doar o ipoteză. Conform vieții Sfântului Teodosie (d. 529), a fost sărbătorită în Palestina înainte de anul 500, probabil în august.

 

Când urăm „La mulţi ani” de Sfânta Maria, pe 15 august sau 8 septembrie?

Mulţi români sunt în dilemă în ceea ce priveşte data în care se spune „La mulţi ani!“ celor cu numele de Marin sau Maria. Astfel, unele persoane aleg să transmită urări pe 15 august, în ziua Adormirii Maicii Domnului, iar alţii consideră acest fapt este o greşeală şi spun „La mulţi ani!“ pe 8 septembrie, când se sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului. Mai există o categorie, a celor care serbează ambele zile.

Preotul Eugen Tănăsescu, explică pentru ziarul Adevărul, că ar trebui să fim felicitaţi de câte ori se sărbătoreşte praznicul sfântului al cărui nume îl purtăm: „Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivită este: «Să porţi numele sfântului cu dragoste şi demnitate!», «La mulţi ani duhovniceşti în împărăţia Cerurilor!» şi «La mulţi şi binecuvântaţi ani!»“.Scrie credința ortodoxă, citește aici aricolul integral.

Cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal, a avut loc la Nicula, conform Știrile Pro TV

 

Cum se vor ține slujbele de Sfânta Maria

De Sfânta Maria, la Mănăstirea Nicula are loc cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal.Autoritățile le-au impus oamenilor măsuri riguroase, însă majoritatea credincioșilor au mers la slujbă ca într-un camping.

Și-au adus corturile și au rămas peste noapte pentru procesiune. Evident că nu au putut respecta distanța regulamentară chiar dacă zona a fost împânzită de polițiști și jandarmi.

Jandarmii i-au rugat pe credincioși să poarte mască dacă tot stau unii lângă alții.

Mircea Abrudean, prefect: „Sunt oameni care au venit aici înainte să intrăm noi în dispozitiv cu forțele de ordine. Erau cu corturile amplasate exact în fața scenei, au fost dirijați înspre pădure.”

Sunt însă, și mulți responsabili care și-au găsit un loc retras pentru rugăciune.

Femeie: „E spre binele nostru.”

Bărbat: „Ne e frică, păstrăm distanța. Avem măști, dezinfectant, respectăm regulile care sunt impuse și ne ajută și Dumnezeu.”

Doi soți au mers la Nicula tocmai din Constanța.

Bărbat: „Să vină vremuri mai bune, să treacă și boala asta care a venit peste noi. Poate o să fie mai bine, cine știe. Am călătorit toată noaptea și am ajuns dimineață aici. Am venit pe jos 7-8 kilometri.”

Citește integral pe Știrile Pro TV

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă