6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCSM amână pentru 8 octombrie audierea Adinei Florea

CSM amână pentru 8 octombrie audierea Adinei Florea

Nicolae Solomon, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a solicitat joi amânarea audierii Adinei Florea, propusă pentru şefia DNA, pe motiv că există o sesizare pe numele acesteia la Inspecţia Judiciară.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a opus şi le-a cerut membrilor CSM să nu amâne această audiere, deoarece nu există niciun temei juridic.

 

S-a propus amânarea interviului

Tudorel Toader: Vreau să fac un apel la dvs, la domnul procuror general în special, ca să urgentați procedurile de selecție a procurorilor din viitoarea secție specială de anchetă a magistraților. Noi știm anumite formule prin care se încearcă neoperaționalizarea unei prevederi legale. Îmi exprim speranța că nu se va ajunge la acest rezultat, că nu vom depăși termenul de23 octombrie fără ca secția să fie operațională. Imi amintesc faptul că mulți dintre noi, chiar și dintre cei prezenți s-au opus soluției de înființare a acestei secții. În două rânduri CCR a statuat că această soluție legislativă este constituțională. Această activitate se va muta de la DNA la Parchetul General. Nu cumva să se ajungă la 23 octombrie, să se spună asta e, unul n-a venit, unul n-a îînțeles regulamentul. Să nu se spună, asta e, lăsăm lucrurile așa cum sunt, în competența DNA-ului.

Vreau să asigur pe toată lumea că eu ca și vicepreședinte CSM am avut toată disponibilitate de adoptare a regulamentelor acelei secții de care ați amintit.
Tudorel Toader. Cu privire la propunerea de amânare, eu nu sunt de acord, pentru că nu veți putea indica temeiul judridic pentru amânarea audierii și formularea unui aviz consultativ. Nu aveți un temei juridic, nici în lege nici în regulament, care se spunea la momentul audierii fostei procuror șef că regulamentul prevede altă procedură decât legea.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit calendarul pentru examinarea propunerii ministrului justiţiei de avizare a numirii doamnei FLOREA ADINA, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după cum urmează:

07.09.2018 – punerea în dezbatere publică a proiectului de management şi efectuarea verificărilor asupra candidaturii;

27.09.2018 – analizarea rezultatului demersului anterior şi intervievarea candidatei;

02.10.2018 – transmiterea avizului către Ministerul Justiţiei”, arăta ordinea de zi a Secţiei, la începutul lunii septembrie.

Procurorul Adina Florea este propunerea minstrului Tudorel Toader pentru funcţia de şef al DNA, a anunţat, joi, Ministerul Justiţiei. Adina Florea vine de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Înainte de această funcţie, ea a ocupat şi scaunul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, dar şi pe cel de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Ea a cerut redeschiderea dosarului în care fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost cercetat după ce a defilat îmbrăcat într-o uniformă cu însemne naziste la o prezentare de modă din Mamaia, în iulie 2009. Dosarul a fost închis pentru că ţinuta nu avea legături cu nazismul, însă Florea a infirmat soluţia.

Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, la solicitarea MEDIAFAX, că are în lucru un dosar în care este vizată Adina Florea, propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef DNA, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la fapte.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă