Acuzații grave la Spitalul Piatra Neamț: Secția ATI, mutată fără aviz DSP

George Lazăr, prefectul de Neamț, a anunțat că mutarea secției de Terapie Intensivă în care s-a produs explozia ce a generat 10 morți și șapte răniți grav, s-a făcut fără existența avizelor și autorizațiilor legale.

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 15.11.2020 - 15:02

Tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț în urma căreia și-au pierdut viața zece pacienți internați la Terapie Intensivă iar alte șapte persoane printre care și un medic aflat de gardă se zbat între viață și moarte scoate la iveală gravele probleme administrative din sistemul sanitar românesc, amplificate de pandemia de coronavirus.

Strânși cu ușa de necesitatea creșterii rapide a numărului de locuri în Terapie Intensivă pentru bolnavii cu forme severe și grave care au nevoie de asistență medicală prin conectare la aparate de ventilație mecanică, managerii unităților medicale caută soluții de avarie în clădiri mono-bloc, ridicate acum zeci de ani și în care este aproape imposibilă respectarea unor circuite separate pentru bolnavii cu Covid-19.

La Spitalul din Piatra Neamț unde explozia de sâmbătă seară a distrus un salon în care erau internați zece pacienți infectați relocarea secției ATI s-a făcut înaintea obținerii avizelor de la Direcția de Sănătate Publică ori Inspectoratul pentru Situații de Urgență, acuză George Lazăr, prefectul de Neamț.

„Secția de terapie intensivă a fost mutată ieri (n.red. sâmbătă) de la etajul 3 la etajul 2 fără să existe nici măcar o notificare la Direcția de Sănătate Publică. Este clar că acolo au fost lucruri care nu sunt în regulă. Acele circuite speciale trebuiau obligatoriu verificate și avizate de DSP. A fost un fel de hei-rup al celor de la spital.”, a spus prefectul.

Grav este că Spitalul din Piatra Neamț nu are autorizație emisă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, lucru confirmat de Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, instituție ce are în subordine unitatea medicală.

„Problema privind autorizaţie de la ISU au toate spitalele din România. Suntem în curs de autorizare. Din ce am discutat şi cu directorul medical şi cu managerul spitalului cred că o cauză a fost supraîncălzirea echipamentelor din spitale.”, a precizat acesta.

Ancheta privind cauzele producerii nenorocirii de la Spitalul Piatra Neamț a fost preluată de Parchetul General iar o echipă condusă de procurorul Marius Iacob, cel care s-a ocupat și de cercetările în cazul Colectiv, a început duminică cercetarea la fața locului, operațiune ce poate dura chiar și două zile având în vedere amploarea dezastrului lăsat de incendiul ce a distrus salonul în care erau internați pacienții infectați cu Covid-19.

„E foarte important acum să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu, pentru a evita în viitor situaţii similare. Acest accident groaznic ne arată încă o dată, dacă era nevoie, de ce este absolut necesară o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România.”, a transmis Klaus Iohannis, președintele României.

Comentarii