3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiAcţiune disciplinară împotriva unui fost procuror de la DNA Oradea

Acţiune disciplinară împotriva unui fost procuror de la DNA Oradea

Ardelean este unul dintre procurorii care apare în înregistrarea audio de la DNA Oradea, în care se discută de urmărirea penală a unor judecători ca să intre “frica în ei”, el fiind revocat din funcţia de procuror DNA în ianuarie 2019.

Potrivit unui comunicat remis miercuri, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Cristian Marius Ardelean pentru nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa – abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. i) teza I din Legea nr. 303/2004.

“S-a reţinut că, la 6 martie 2019, procurorul Ardelean Cristian Marius a participat la judecarea unei cauze penale aflate pe rolul Tribunalului Bihor cu încălcarea dispoziţiilor procedurale care reglementează regimul incompatibilităţilor. La aceeaşi dată, instanţa de judecată a admis cererea de recuzare a procurorului de şedinţă Ardelean Cristian Marius formulată de unul dintre inculpaţi şi a constatat incidenţa dispoziţiilor art.64 alin.1 lit.f Cod procedură penală raportat la art. 65 Cod procedură penală, respectiv că există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea acestuia este afectată”, declară Inspecţia Judiciară.

Conform IJ, imparţialitatea procurorului Ardelean rezultă din faptul că, în perioada 2013 – 2014, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a instrumentat două dosare penale vizând aceiaşi inculpaţi şi a dispus trimiterea în judecată a acestora.

De asemenea, la 8 ianuarie 2019, în mass media a fost difuzată o înregistrare din care rezulta că procurorul Ardelean “monitoriza” unul dintre dosarele penale ale inculpaţilor, nesoluţionat definitiv, deşi la acea dată îşi desfăşura activitatea în cadrul DNA Oradea, fapt ce a fost avut în vedere la revocarea sa din funcţia de procuror în cadrul acestei direcţii.

În plus, mai spune Inspecţia Judiciară, Ardelean avea cunoştinţă despre faptul că pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect cercetarea unor aspecte referitoare la modalitatea de instrumentare a unui dosar penal privind pe unul dintre cei doi inculpaţi, dosar pe care îl instrumentase anterior.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului Ardelean.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă