12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAcordarea stimulentului de risc pentru cadrele didactice, respinsă de Curtea Constituțională

Acordarea stimulentului de risc pentru cadrele didactice, respinsă de Curtea Constituțională

Judecătorii CCR au dezamorsat fumigena electorală lansată de mai mulți parlamentari PSD cu puțin înaintea alegerilor locale din 27 septembrie cu scopul evident de a-și atrage simpatia electorală a cadrelor didactice și a personalului din învățământ.

Legea, inițiată de Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Robert Cazanciuc, Cosmin Radu Presa și Alfred Simonis, a fost adoptată de majoritatea asigurată de parlamentarii PSD în Camera Deputaților în 13 octombrie chiar dacă era evident că are puține șanse să fie pusă în aplicare.

Cum era de așteptat, Executivul a sesizat CCR și a solicitat judecătorilor să constate că propunerea legislativă este neconstituțională. Legea prevede că, lunar, începând cu anul școlar/universitar 2020 – 2021, pe perioada stării de urgență sau a stării de alertă instituite ca urmare a situației determinate de răspândirea noului coronavirus, să fie acordat un stimulent de risc pentru cadrele didactice în valoare de 2.000 lei, iar pentru personalul didactic și auxiliar și personalul nedidactic acesta să fie de 1.500 lei.

Plata urma să se facă funcție de numărul de zile dintr-o lună în care dascălii și personalul nedidactic ar fi fost prezenți în școli pentru a preda elevilor în sistemul față în față.

Guvernul a justificat neconstituționalitatea legii prin adoptarea ei cu mai puțin de 180 zile înainte de expirarea mandatului Executivului, perioadă în care nu se pot promova acte normative care să ducă la creșterea cheltuielilor de personal ori a pensiilor în sectorul bugetar.

Potrivit calculelor Ministerului Finanțelor Publice, impactul bugetar suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat determinat de adoptarea legii de acordare a unui stimulent de risc determină o creștere a efortului bugetar cu circa 1,7 miliarde lei în anul 2020, cheltuială pe care bugetul consolidat nu și-o poate permite sub nicio formă în acest moment.

Analizând argumentele Executivului și documentele depuse, Curtea Constituțională a României a decis, cu unanimitate de voturi, că legea nu respectă cadrul constituțional și a trimis-o înapoi în Parlament pentru a fi repusă în concordanță cu prevederile legale.

Cum între timp PSD a pierdut majoritatea atât în Senat cât și în Camera Deputaților iar liberalii s-au arătat împotriva creșterii cheltuielilor bugetare cu acest stimulent de risc inventat de social-democrați, sunt șanse minime ca legea să fie modificată și, ulterior, aprobată în Parlament.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă