Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: Dzieje.pl

A murit Kazimierz Albin, unul dintre primii prizonieri ai lagărului nazist Auschwitz

Ultimul supravieţuitor al primului convoi de prizonieri trimişi de nazişti la Auschwitz, Kazimierz Albin, a murit în noaptea de luni spre marţi la vârsta de 96 de ani, a transmis muzeul de la fostul lagăr de exterminare, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 23.07.2019 - 22:10

"Am aflat cu mare regret de decesul lui Kazimierz Albin, ultimul dintre supravieţuitorii primului convoi de polonezi din lagărul german Auschwitz (numărul 118)", a scris muzeul lagărului pe contul său de Twitter.


Născut în 1922, Albin a fost arestat de germani în ianuarie 1940 în Slovacia, în timp ce încerca să fugă din Polonia ocupată.

La 14 iunie 1940, el a fost deportat la Auschwitz cu primul convoi de prizonieri polonezi.

Ei au fost însemnaţi cu numere de la 31 la 758, Albin fiind al 118-lea. Treizeci de deţinuţi de drept comun german serveau deja acolo în calitate de kapo.

Albin făcea parte dintre cei 140.000-150.000 de prizonieri polonezi non-evrei de la Auschwitz, dintre care jumătate au murit la faţa locului, conform estimărilor muzeului.

În 1942, naziştii au transformat acest lagăr în loc de exterminare pentru un milion de evrei.

Albin a supravieţuit în lagăr datorită cunoştinţelor sale de limbă germană care i-au asigurat un loc de bucătar.

La 27 februarie 1943, el a evadat împreună cu mai mulţi prizonieri polonezi, a traversat înotând, dezbrăcat, la -10 grade Celsius, un râu parţial îngheţat, ţinând într-o mână hainele pentru a nu le uda. El s-a alăturat rezistenţei, dar mama şi sora sa au fost trimise de asemenea la Auschwitz.

După război, el şi-a luat bacalaureatul şi a urmat studii la Departamentul de Aviaţie al Şcolii Politehnice din Cracovia. A lucrat apoi ca inginer.

A fost unul dintre membrii Consiliului Internaţional de la Auschwitz, organ consultativ din subordinea premierului polonez, însărcinat cu monitorizarea acestui loc memorial.

Aproximativ 1,1 milioane de persoane au fost exterminate în lagărul Auschwitz-Birkenau până la eliberarea sa la 27 ianuarie 1945, între care un milion de evrei.

Comentarii

loading...