20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zilei80 de muncitori români infectați într-un abator din Germania!

80 de muncitori români infectați într-un abator din Germania!

Cei 80 de muncitori români infectați au fost relocați, în prezent, într-o unitate hotelieră pusă la dispoziție de către agentul economic cu care aveau încheiate contracte de muncă valabile, starea lor de sănătate fiind una bună, potrivit oficialilor.

Autoritățile au constatat nereguli semnificative în privința securității muncii și a protecției anti-Covid în interorul fabricii în care lucrau salariații testați, certificând, touși, faptul că toți muncitorii companiei lucrează pe baza unui contract de muncă încheiat în condițiile legii, beneficiind și de asigurare medicală.

Conform Ministerului român al Afacerilor Externe numărul total de angajați diagnosticați ca fiind infectați cu coronavirus în localitatea germană va fi comunicat după centralizarea rezultatelor tuturor testelor efectuate, la nivelul Consulatului General al României la Bonn nefiind primite până la această oră cereri de asistență consulară din partea cetățenilor români care lucrează pentru compania Westfleisch.

După confirmarea focarului de infecție în orașul situat în Renania de Nord –Westfalia, Consulatul General al României la Bonn a anunțat că intenționează să mențină un contact permanent atât cu autoritățile locale din Coesfeld, cât și cu reprezentanții companiei angajatoare, fiind pregătit să ofere asistența consulară necesară, în limitele competențelor legale și cu respectarea strictă a măsurilor luate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID.

Localnicii din Coesfeld reacționează cu îngrijorare și furie

După ce 129 din cei 1.200 de angajați ai abatorului „Westfleisch” s-au testat  pozitiv pentru coronavirus, numărul lor ridicându-se la peste 180 în weekendul trecut, localnicii au reacționat organizând un protest în fața prților de acces în întreprinderea de prelucrare a cărnii. Bomba epidemiologică de la „Westfleisch”, a treia cea mai mare fabrică de carne din Germania, cu nouă locații deschise între Coesfeld și Gelsenkirchen, a debenit rapid un scandal public, evidențiind probleme unei industrii a cărei relație cu angajații este o problemă de ani buni.

Pastorul Peter Kossen, fondatorul Asociației „Demnitate și Justiție” ce militează pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă aplicabile muncitorilor din Europa de Est.

Sabine Haselhoff, managerul Complexului de servicii Haselhoff din centrul Coesfeld acuză faptul că, în condițiile în care toți cetățenii și micii agenți economici din oraș au respectat cu strictețe indicațiile de distanțare socială, acordând atenție reglementărilor de igienă și lucrând de acasă pentru a ajuta la ținerea virusului sub control, industriașii Westfleisch a putut continua să lucreze fără oprire, chiar și în condițiile în care, pe de o parte, liniilor de asambalare a uzinelor Ford din Köln le fusese suspendată activitatea iar, pe de altă parte, deja devenise de notorietate faptul că mediul de lucru din abatoare este extrem de propice propagării infecțiilor pandemice.

Cazare la Westfleisch: 10 metri pătrați de spațiu pe cap de muncitor

Michael Erhardt, un pensionar în vârstă de 68 de ani, care locuiește în Coesfeld, la aproximativ 800 de metri de abator, a informat jurnaliștii germani asupra condițiilor în care trăiesc muncitorii români și bulgari angajați de Westfleisch: ”Mai mulți angajați ai abatorului locuiesc în două case de alături,  câte șase, șapte  sau opt bărbați într-un spațiu 75 de metri pătrați”, varianta fiind confirmată chiar de către inițiatorul protestelor din Coesfeld , pastorul Peter Kossen, cel care a fondat Asociația „Demnitate și Justiție” în urmă cu câțiva ani, tocmai pentru a contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă, în abatoare și în fermele agro-legumicole, ale muncitorilor din Europa de Est.

Împreună cu teologul Dominik Blum, pastorul Peter Kossen a protestat sâmbătă dimineață în fața intrării abatorului cu două afișe mari de carton împotriva „condițiilor de muncă inumane” aplicate lucrătorilor. „Este scandalos faptul că, în abatoarele din Germania, muncitorii sunt tratați ca și cum ar trebui să lucreze până la epuizare. Aici normele europene sociale și de muncă sunt în mod constant subminate”, spune Kossen, precizând că angajații abatorului Westfleisch au norme de muncă săptămânale de 60 de ore, fiind obligați să contribuie la achiziționarea echipamentelor personale de lucru și să accepte cazarea colectivă, împreună cu mai multe persoane, într-un spațiu extrem de restrâns, în ciuda tuturor regulilor privind igiena și distanțarea socială stabilite de guvernele federale locale.

„Explozia unui focar de coronavirus era doar o problemă de timp”, crede Kossen, aducând în atenție și rapoartele mass-media, potrivit căreia 600 de angajați din abatoarele germane au fost testați pozitiv până la ânceputul acestei săptămâni.

Totul în slujba costurilor de producție cât mai reduse

Intrevievată de presa germană, o altă participantă la protestele din Coesfeld, asistenta medicală Sabine Kretschmer, spune că  izbucnirea infecțiilor cu coronavirus în abatorul Westfleisch nu mai surpinde pe nimeni de vreme ce reprezentanții fabricii de produse din carne își subordonează întreaga strategie de activitate principiului costurilor de producție cât mai reduse. Spațiile înghesuite de cazare și condițiile grele de lucru impuse sunt puse de Kretschmer pe seama companiei Westfleisch dar și pe seama ipocriziei consumatorilor. „Oamenii își doresc carne cât mai multă și cât mai ieftină, fără să le pese de condițiile în care aceasta este produs”, afirmă asistenta din Coesfeld.

129 din cei 1200 de angajați Westfleisch au fost testați pozitiv de către inspectorii de sănătate publică

Muncitorii nu trebuie considerați țapi ispășitori pentru noul focar de coronavirus

Participanții la protestul organizat în fața porților fabricii de produse din carne din Coesfeld consimt unanim că vina pentru izbucnirea focarului de coronavirus nu trebuie reținută în sarcina muncitorilor, ci exclusiv în sarcina angajatorilor, lipsiți de preocupare față de respectarea măsurilor anti-pandemice impuse de autorități. ”Cel mai rău lucru pe care l-am putea face în momentul de față ar fi să ne îndreptăm rasist resentimentele către salariați săraci din țările din sud-estul Europei”, spune Sabine Haselhoff , cea care acuză pasul înapoi făcut în regiune ca urmare a depășirii maximelor de infecții admise pentru lansarea măsurilor de relaxare socială.

Potrivit guvernului federal, în viitorul apropiat este extrem de probabilă impunerea unor noi restricții în raioanele afectate. În timp ce în alte părți din Germania viața normală se reinstaurează treptat, luni oficilaitățile din Renania de Nord – Westfalia au amânat relaxarea socială în Coesfeld cu o săptămână, menținând interdicțiile.

În aceste condiții restricțiile de contact rămân în vigoare, hotelurile restaurantele și parcurile de distracții nu vor fi redeschide, la fel și terasele publice și magazinele cu o suprafață de vânzare de peste 800 de metri pătrați.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă