Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: Wikimedia

75 de la moartea mareșalului Constantin Prezan. Cum îl comemorează Armata

Ceremonii de comemorare a mareşalului Constantin Prezan, la împlinirea a 75 de ani de la moartea acestuia, vor avea loc luni, de la ora 9,00, în toate unităţile militare ale Armatei, informează Agerpres.

Share

Mihai Cernea 0 comentarii

Actualizat: 27.08.2018 - 09:32

În cadrul ceremoniilor, va fi evocată personalitatea mareşalului Constantin Prezan şi vor fi oficiate slujbe religioase de pomenire, înaintea cărora în bisericile şi capelele militare vor fi trase clopotele, a informat MApN, prin intermediul unui comunicat.

„Mareşalul Constantin Prezan a fost cel mai înalt lider militar român pe timpul Primului Război Mondial, fiind cel care şi-a asumat, din calitatea de şef al Marelui Cartier General, coordonarea planului Campaniei din 1917, în care au fost purtate bătăliile de pe frontul din Moldova, de la Mărăşti, Mărăşeşti, Soveja şi Oituz, intrate în legendă prin deviza care i-a însufleţit pe ostaşii români - ”, a precizat MApN.

Născut la 27 ianuarie 1851, la Sterianul de Mijloc, comuna Butimanu (în prezent judeţul Dâmboviţa), Constantin Prezan a urmat Şcoala fiilor de militari din Iaşi, Şcoala de ofiţeri din Bucureşti (1887-1880), Şcoala specială de artilerie şi geniu, arma geniu (1881-1883), Şcoala de aplicaţie de artilerie şi geniu de la Fontainebleau, Franţa (1883-1886).

Ca militar de carieră, a urcat treptele ierarhiei militare, de la gradul de sublocotenent (obţinut în anul 1880), până la cel de mareşal al României (la care a fost înălţat, din poziţia de general în rezervă, în anul 1930).

După trecerea în rezervă, în anul 1920, Constantin Prezan a deţinut demnităţile de senator de drept pe toată perioada vieţii, membru al Consiliului de Coroană al României şi membru de onoare al Academiei Române.

A fost decorat cu numeroase distincţii şi medalii ale statului român şi ale unor state străine. La 27 august 1943, mareşalul Constantin Prezan s-a stins din viaţă la Schinetea, în judeţul Vaslui, unde a şi fost înmormântat alături de soţia sa, Olga Elena, decedată cu numai câteva luni înainte.

Comentarii

loading...