15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zilei23 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile. O persoană a...

23 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile. O persoană a murit

În perioada 2 mai – 8 august s-au înregistrat 23 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile.

Din cele 23 de cazuri, 11 s-au înregistrat în săptămâna 1 – 8 august. Tot în această săptămână s-a produs şi decesul.

Cazurile au fost înregistrate în judeţele Dolj (5), Olt (4), Iaşi (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galaţi (1), Vrancea (1), Teleorman (1) şi în Bucureşti (1).

Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre), să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă/în jurul acesteia, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer.

Directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi, Mihaela Debita, a confirmat joi un prim caz de deces cauzat de infecţia cu virusul West-Nile.

Potrivit acesteia, este vorba despre un bărbat de 79 ani din Galaţi, pensionar, care suferea şi de alte maladii cronice. El a murit pe patul de spital după ce a fost diagnosticat cu virusul West Nile. Bărbatul a fost înţepat de mai multe ori de ţânţari şi a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase, unde medicii i-au pus diagnosticul de meningo-encefalită acută. Analizele prelevate de la pacient au fost trimise la Bucureşti, la Institutul Cantacuzino, unde s-a confirmat virusul West Nile.

“Este un caz cu multiple comorbidităţi, care a fost internat în Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, cu o evoluţie fulminantă, care a decedat în spitalul nostru. Este un bolnav de 79 de ani, din Galaţi, cu pişcături multiple de ţânţari. Ancheta este făcută la nivelul DSP Galaţi. Relaţiile pe care le avem din foaia de observaţie sunt că a intrat în contact cu vectorul la nivelul locaţiei. Bolnavul a fost diagnosticat cu meningo-encefalită acută, cu rezultat pozitiv de la Institutul Cantacuzino Bucureşti, pozitivitate pentru virusul West Nille”, a declarat Mihaela Debita.

În urma acestui caz, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi atrage atenţia că măsurile de protecţie împotriva ţânţarilor trebuie luate la nivelul fiecărei primării în parte.

“DSP Galaţi a luat măsuri la de începutul lunii aprilie, când toate primăriile din judeţ au fost informate că trebuie să ia măsuri să combată ţânţarii. Astfel, primarii trebuie să taie stufărişul, să cureţe bălţile şi să stropească cu soluţii speciale împotriva ţânţarilor”, a spus purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, Liliana Iordăchescu.

Infecţia cu virusul West-Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările pot prezenta aspecte diferite. Persoanele infectate al căror sistem imunitar este scăzut pot dezvolta o formă severă a bolii cu manifestări ce includ febră ridicată, cefalee, dezorientare, fotofobie, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, paralizie, comă.

Specialiștii menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

Cazurile de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate și înregistrate în România sunt sporadice și în momentul de față nu există riscul unei epidemii.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 și până în prezent au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecției cu virus West Nile și un deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care avea comorbidități.

Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.

Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical:

· febră

· durere de cap intensă

· dureri musculare

· vărsături

· erupţii cutanate

În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome:

· rigiditate a gâtului

· sensibilitate crescută la lumină

· convulsii

· frisoane

· oboseală cronică

· slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie:

– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

– utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;

– montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țînțarilor;

– limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)

– asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor;

– îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă