30.3 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăȘtirile zilei2018 este cel mai călduros an înregistrat în Franţa metropolitană după 1900

2018 este cel mai călduros an înregistrat în Franţa metropolitană după 1900

“Media temperaturii anuale, apropiată de 14 grade Celsius, se situează cu 1,4 grade Celsius peste media de referinţă din perioada 1981-2010”, a transmis Meteo-France într-un comunicat. “Acest ecart face din 2018 anul cel mai călduros din Franţa metropolitană de la începerea măsurătorilor din 1900, clasându-se în faţa anilor 2014 (+1,2 grade Celsius) şi 2011 (+1,1 grade Celsius).

Această căldură neobişnuită a fost relevată încă din ianuarie, “ce a ocupat primul loc în topul celor mai blânde luni ianuarie”, urmată de o lună februarie rece şi de o lună martie “apropiată de normal’, au detaliat specialiştii de la Meteo-France.

Din aprilie, “temperaturile au rămas în medie mai ridicate decât valorile normale”, cu o vară deosebit de caldă, cea mai fierbinte înregistrată după vara din 2003, marcată de o caniculă puternică, în urma căreia au fost înregistrate 15.000 de decese.

“Din aprilie până în decembrie, Franţa a cunoscut nouă luni calde consecutive. O astfel de secvenţă este inedită de la începutul secolului al XX-lea”, au explicat specialiştii de la acest institut naţional de meteorologie.

În aceea ce priveşte precipitaţiile, bilanţul este mai eterogen, cu “zonele mediteraneene şi Corsica (…) bine udate, cu un excedent de 30-60%”. Regiunea a cunoscut episoade de ploi foarte violente, aşa cum s-a întâmplat în Aude, unde inundaţiile au cauzat moartea a 14 persoane.

“În schimb, regimul pluviometric a fost deficitar cu 10-20% de-a lungul frontierelor din nord şi nord-est”, local cu aproape 30% în Alsacia, Lorena şi Franche-Comte, care au cunoscut o secetă record în timpul toamnei”. Al doilea semestru al anului a fost deosebit de secetos în aceste regiuni.

Dacă sudul Franţei a cunoscut o perioadă însorită apropiată de cea normală, nordul ţării a beneficiat de un excedent de peste 10% în raport cu valoarea normală, iar acest excedent a atins chiar 20% în apropiere de graniţa nord-estică.

Cele mai citite

“Experimentul Cârstoiu va lua sfârșit brusc”, estimează Ludovic Orban

"Experimentul Cârstoiu va lua sfârșit brusc", estimează Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei, referindu-se la candidatul PSD - PNL la funcția de primar general...

Cu grija zilei de mâine. Majorări salariale de 15-20%, scumpiri de aproape 40% în 2024

România se împarte în cei care nu reușesc să-și cumpere strictul necesar și să asigure pâinea pe masă familiei și cei care au indemnizații...

Polițiștii de imigrări din Constanța au verificat peste 150 de persoane

Polițiștii de imigrări din cadrul Serviciului pentru Imigrări al Județului Constanța, împreună cu polițiști de frontieră, polițiști de la transporturi și jandarmi, au organizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă