18 focare de pestă porcină africană depistate doar în Bihor. Criza se agravează

Un număr de 18 focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care 17 la porcii domestici şi unul la mistreţ, au fost confirmate până în prezent în judeţul Bihor, a informat miercuri, într-un comunicat, DSVSA Bihor, relatează Agerpres.

Rl online 0 comentarii

25.07.2018 - 14:32

Focarele au fost confirmate în baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană.

Focarele au fost diagnosticate în localităţile Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuţ, Cheşereu, Cubulcut şi Albiş - la porcii domestici, respectiv la porcii mistreţi în Cubulcut, pe un fond de vânătoare (Fondul nr.9).

Specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi atât porcii bolnavi, cât şi cei care au fost în contact cu aceştia şi au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi sacrificate, fiind afectaţi în total 202 porci.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată şi completată prin HG 484/2018, a menţionat sursa citată.

Ca urmare a evoluţiei PPA în judeţul Bihor, au fost dispuse măsuri de restricţie pentru transporturile de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc şi orice alte produse care conţin astfel de carne, respectiv de transporturi de porci vii, material seminal, ovule şi embrioni proveniţi de la porcine, către judeţe neafectate de pestă porcină africană.

Conducerea DSVSA atrage atenţia că este interzisă expedierea acestor tipuri de transporturi fără informarea şi aprobarea DSVSA Bihor.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Comentarii