10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zilei15 români în greva foamei, după două luni de izolare la bordul...

15 români în greva foamei, după două luni de izolare la bordul unui vas de croazieră!

Românii nu au mai acceptat hrana de joi după – amiază, declarând jurnaliștilor de la Miami Herald că sunt realmente disperați după 60 de zile de carantină pe mare, măsura fiind instituită după ce industria de turism a oprit, din 13 martie, operațiunile de profil pe fondul pandemiei de COVID-19.

„Sănătatea noastră mentală se degradează. Nu mai avem nicio speranță!”, au declarat membrii echipajului, evitând să își dea numele pentru a nu fi supuși represaliilor din partea companiei despre care spun că a amenințat să-i pedepsească dacă vor vorbi cu jurnaliștii.

Vineri, un purtător de cuvânt al companiei, Jonathon Fishman, a declarat că Royal Caribbean a rezolvat situația, ulterior unei discuții cu membrii echipajului, însă varianta a fost negată de către 15 români aflați în greva foamei, aceștia informând jurnaliștii că nu au nicio intenție să pună capăt protestului lor extrem până când compania nu le va dovedi într-un mod lipsit de echivoc faptul că e decisă să le permită plecarea acasă.

Royal Caribbean, declarații contradictorii

După ce a ținut aproape două luni în izolare pe mare membrii echipajului, pretextând faptul că Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (Centers for Disease Control and Prevention, abreviat CDC) au interzis zborurile de repatriere, dar permițând altfel, plecarea, pentru 16 americani din personalul de croazieră, CEO-ul Royal Caribbean, Michael Bayley, a inversat cursul declarațiilor duminică, spunând că operatorul va semna acordurile necesare cu Agenția federală a Departamentului de Sănătate Publică al SUA, în perspectiva repatrierii echipajului cât mai curând posibil. În fapt, tocmai acest acord pare să fi fost motivul pentru care s-a ajuns la situația de criză, Royal Caribbean tergiversând până în prezent semnarea unui angajament legal prin care să își asume, față de CDC, responsabilitatea respectarea regulilor agenției, inclusiv furnizarea de materiale de protecție epidemiologică, posibilitatea debarcării membrilor echipajelor și folosirea unor mijloace private de transport pentru trimiterea acestora acasă.

Spre deosebire de Royal Caribbean, Carnival Corporation, primul mare operator de curse maritime pentru pasageri în regim de croazieră, a semnat deja formularul CDC necesar pentru repatrierea a 582 de persoane în SUA, Canada, Argentina, Peru și Ecuador, iar Norwegian Cruise Line Holdings a semnat formularul pentru repatrierea a nu mai puțin de 2.463 de persoane în SUA, Filipine, Indonezia, Republica Dominicană, Santa Lucia, Grecia și Honduras.

Românii, plimbați de pe un vas pe altul…

”Navigatorul Mărilor”, nava pe care se află în prezent cei 15 români aflați în grva foamei, era programată să acosteze în Portul din Miami pe data de 10 mai, și să rămână la dană preț de 24 de ore, interval în care lucrătorii români au cerut să fie debarcați și să li se asigure un zbor către țară.

Cei 15, care lucraseră inițial pe nava ”Imnul Mărilor”, au fost transferați pe ”Navigatorul Mărilor” în data de 6 mai, Royal Caribbean preluându-i de pe o insulă privată a companiei, situată în Bahamas, în perspectiva unui unui charter planificat a decola din Miami către România pe 16 mai. În mod surprinzător, însă, la doar o zi după reînbarcare, directorul Michael Bayley anunța într-o scrisoare către angajați că românii vor fi transferați pe o a treia navă, ”Încântarea Mărilor”, și vor trebui să mai aștepte două săptămâni pe vas, pentru a zbura apoi din Barbados în România abia pe 21 mai.

Membrii echipajului au declarat presei americane că angajatorul nu le-a oferit nicio explicație pentru această nouă întârziere, încă una dintr-o serie destul de numeroasă în condițiile în care primul anunț legat de debarcare și de plecarea acasă fusese făcut pe date de 30 martie.

Românii vor acasă, angajatorul îi trimite la psiholog…

În atare condiții, cei 15 români au apelat la intrarea în greva foamei, în speranța că acest protest va determina celerizarea unui răspuns în privința situației lor a cărei rezolvare stagnează de săptămâni în șir. Stupefiant însă, deși unii dintre ei acuză deprecierea stării de ”sănătate mentală”, iar săptămâna trecută un coleag de companie, membru al echipajului navei ”Bijuteria Mărilor” s-a aruncat peste bord în largul coastelor Greciei, trupul său nefiind găsit nici până în ziua de azi, singurul răspuns concret sosit din partea conducerii companiei a fost o altă scrisoare adresată angajaților în această săptămână, un document în care directorul Bayley, invocând faptul că „viața echipajului are stresuri și presiuni unice”, anunța că operatorul Royal Caribbean oferă angajaților servicii de consiliere psihologică…

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă