10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTineretea lui Fidel Castro, la Realitatea TV

Tineretea lui Fidel Castro, la Realitatea TV

» Un documentar BBC cu imagini inedite din tineretea lui Fidel Castro, poate cel mai incomod ghimpe din coasta SUA, va fi prezentat maine de Realitatea TV, in cadrul unui nou program al postului.

"Fidel Castro: un om urias intr-o insula mica" este primul dintr-o serie de filme ce vor fi difuzate in cadrul emisiunii "Pe viata si pe moarte", de la ora 21.30. Programul moderat de Laura Chiriac va include si o serie de dezbateri, plasate inainte si dupa difuzarea documentarului, la care vor participa personalitati culturale si politice din Romania. Maine, in platou vor fi invitati si fosti lideri comunisti romani.
Tot maine au loc alegeri parlamentare in Cuba, asa incat difuzarea acestui film in aceeasi zi nu este intamplatoare. "Pe 20 ianuarie, Fidel Castro candideaza pentru postul de deputat la alegerile legislative din Cuba. E inca o dovada ca liderul de la Havana este poate cel mai insetat om de putere din lume. La 81 de ani, El Lider Maximo arata ca nu-si poate trai nici macar ultimii ani ai vietii ca un om simplu", declara Laura Chiriac.
Documentarul  va contine imagini in premiera absoluta pentru Romania, in care "Fidel Castro e tanar, imberb si emotionat". Productia BBC din 2000 are 54 de minute si prezinta povestea liderului cubanez, fiul unui fermier cu educatie putina, din zilele studentiei sale in care era un tanar activist politic, continuand cu perioada revolutionara, cea in care a preluat puterea de la generalul Batista, cu distantarea de presedintele Kennedy cauzata de evenimentele din Golful Porcilor, criza rachetelor nucleare si pana aproape de zilele noastre.

Filmul prezinta mai multe interviuri cu fiica lui Castro, cu cei care i-au fost aproape in perioada revolutionara si cu analisti politici americani, britanici si sovietici. "Comentatorul filmului propune o interpretare atat a psihologiei, cat si a inclinatiilor diplomatice de care a dat dovada cel care a condus Cuba timp de aproape 50 de ani", potrivit Realitatea TV. "Noi credem ca multi tineri si telespectatori care au o viata activa vor zabovi, duminica seara, la noul format de televiziune pe care il propune Realitatea TV: documentar, film artistic, dezbatere de situatii si idei, toate la un loc in numai doua ore si jumatate", crede directorul de programe al Realitatea TV, Roxana Niculescu.

Cate un documentar pe saptamana

Celelalte documentare ce vor fi difuzate in perioada imediat urmatoare sunt: pe 27 ianuarie, "Moartea unui presedinte" (asasinarea fictiva a lui George W. Bush). Documentarul este o productie britanica, lansata la sfarsitul anului 2006 si dureaza 90 de minute. Este un documentar de fictiune a carui actiune se petrece in anul 2008 si care prezinta o presupusa asasinare a presedintelui american George W. Bush.
Pe 3 februarie "Persona non grata", un film de Oliver Stone, despre conflictul israeliano-palestinian.

Cine este Fidel Castro
Fidel Castro, pe numele sau complet Fidel Alejandro Castro Ruz, s-a nascut pe 13 august 1926, a transformat Cuba in primul stat comunist din emisfera de vest. si-a tinut titlul de premier pana in 1976, cand a devenit presedintele Consiliului Statului si Consiliului Ministrilor. Castro si-a consolidat controlul asupra tarii prin nationalizarea industriei, exproprierea proprietatii private, colectivizarea agriculturii si impunerea de politici despre care el credea ca vor folosi populatiei. Regimul lui Fidel Castro a fost de nenumarate ori acuzat de abuzuri la adresa drepturilor omului, in special tortura, incarcerare arbitrara, procese nedrepte si executii extra-judiciale, lipsa libertatii presei, scoaterea in afara legii a grupurilor si organizatiilor politice de opozitie.
In iulie 1962, dupa consultarile cu Nikita Hrusciov, s-a intalnit cu fratele sau Raúl Castro pentru a discuta detaliile plasarii unor rachete nucleare sovietice in Cuba. Avioanele de recunoastere americane au descoperit instalatiile pe 15 octombrie 1962. Pe 22 octombrie, SUA a anuntat public descoperirea si a impus embargoul (numit "carantina") pentru a opri navele sovietice. In final, Hrusciov a fost de acord sa retraga rachetele, in schimbul retragerii in secret a rachetelor americane din Turcia si promisiunea de a nu invada insula. (sursa: www.wikipedia.org)

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă