11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFosti functionari, azi vedete

Fosti functionari, azi vedete

» Ingineri de drumuri, medici, hidrotehnici, traducatori de filme, profesori. Acestea erau meseriile pe care le prestau sau se pregateau sa le ia in piept cand regimul comunist a cazut, cativa dintre cei care apar astazi pe sticla.
» Lucian Mandruta visa sa emigreze in SUA, iar Cristina Topescu ar fi incercat pentru a doua oara sa fuga din tara.

Jurnalista Pro TV Carmen Avram recunoaste pe site-ul postului ca "a fost pe rand inginer de drumuri, poduri, cai ferate, apoi profesor de matematica la Iasi". Abia dupa Revolutie a cotit-o spre presa, devenind mai intai corector la Expres Magazin, ziarist la Evenimentul Zilei si la Pro TV.

Pentru multe dintre actualele personaje de la televizor, presa comunista a cultului personalitatii ceausiste nu ar fi fost o solutie spre care sa fi optat. Daca totusi ar fi intrat in randurile ei, sansa de a deveni o vedeta – in conceptul actual al cuvantului – era aproape egala cu zero. "Eu la acea vreme traiam din traduceri de filme, cele care circulau pe casete video, atat de gustate de toata lumea, in lipsa unei alternative in asa-zisul program al TVR de atunci. si dadeam mediatii la engleza si italiana. Terminasem Facultatea de Limbi Straine, deci eram ceea ce se numeste profesoara. Castigam bine, nu ma puteam plange. Ce evolutie as fi avut insa daca n-ar fi venit momentul 1989 e greu de spus. Televiziune nu stiu daca as mai fi facut, desi facusem emisiuni pentru copii si tineret intre 10 si 19 ani, pentru ca familia Topescu era interzisa la TVR. Cristian Topescu devenise o persona non grata. si nici eu nu eram tocmai un cetatean supus si docil al Romaniei comuniste. In facultate, am refuzat sa devin membra de partid si nici nu-mi trecea prin cap sa accept vreodata acest tip de complicitate. N-as fi avut asadar un viitor luminos. Probabil c-as fi trait, intr-un fel sau altul, din cunosterea a trei limbi straine (engleza, germana, italiana), poate c-as fi scris si chiar as fi citit mai mult decat o fac acum. Sau poate as fi incercat din nou sa fug din tara si a doua oara as fi reusit", aceasta este varianta de viitor paralel pe care crede Cristina Topescu, acum vedeta Prima TV, ca l-ar fi trait.

Virgil Iantu – vedeta la Cantarea Romaniei
Oana Cuzino ar fi ramas la cariera de medic primar geriatru, doctorul Cristian Andrei si-ar fi consiliat pacientii in cabinetul sau dintr-un spital de stat in loc de platoul Antenei 1. Catalin stefanescu ar fi devenit probabil profesor. Mircea Radu a urmat Facultatea de Instalatii a Universitatii de Constructii din Bucuresti, deci ar fi contribuit la ridicarea tot mai multor blocuri pana la cer. Daca Nicolae Ceausescu nu ar fi fost eliminat.
Doar Virgil Iantu ar fi putut fi tot vedeta, numai ca la Cantarea Romaniei. "A studiat vioara de la varsta de 5 ani, iar un an mai tarziu a intrat la scoala de Muzica din Timisoara. Dupa absolvirea liceului a urmat armata, iar in 1990 a intrat la Academia de Muzica din Bucuresti", scrie despre acesta pe site-ul Prima TV.

Irina Pacurariu: "In anul revolutiei, inca ma chinuiam cu armata obligatorie"

In prezentarea sa, Irina Pacurariu nu ascunde ca risca sa devina un stralucit inginer mediocru la oras, dupa ce a luat admiterea la Facultatea de Calculatoare din Iasi. Dar a venit 1989. "In anul revolutiei, inca ma chinuiam cu armata obligatorie din anul III de facultate. Armata la propriu. Chiar m-am "remarcat" printre colege prin inepuizabilele schimburi de replici pe care le aveam cu sefa de pluton. Mi-au povestit multe din fostele colege ca momentele cu pricina le-au ramas in minte. Precizarea este ca fetele cu pricina au astfel de amintiri prin Seattle sau San Francisco, unde au facut cariera in "fabricile de creiere" de la Bill Gates sau din Silicon Valley. Eu am ramas la Iasi, in cartier cu fosta tovarasa capitan", ne-a declarat vedeta TVR.

Ea crede ca, in cazul in care socialismul ar fi supravietuit, poate ar fi crosetat in trenul-naveta sau ar fi incercat sa emigreze. "Acum cateva zile am primit un mail de la un coleg de liceu care auzise cu ce ma ocup si tinea sa ma anunte ca n-a uitat anii de studentie: cand l-am intrebat pe unde este, mi-a raspuns ca sta in Fontainebleau, la marginea padurii. Mi-ar fi placut sa trimit eu mesaje de acolo", spune Irina Pacurariu.

» Hidrotehnist in munti
Lucian Mandruta era in 1989 student al Facultatii de Hidrotehnica. "Asa ca imi doream sa ajung la o hidocentrala undeva in munti, ca sa fiu linistit. Vroiam sa evit sistemul comunist. Nu neaparat sa lupt cu el, ci pur si simplu sa-l evit. Bine, asta era planul secundar, pentru eventualitatea ca nu reuseam sa fug in SUA, cum speram."

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Tehnologia europeană din spatele mașinilor zburătoare a fost vândută în China

Tehnologia din spatele mașinilor zburătoare, dezvoltată inițial și testată cu succes în Europa, a fost cumpărată de o firmă chineză, notează BBC. Propulsat de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă