21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialKostunita risca viitorul Serbiei pentru Mladici

Kostunita risca viitorul Serbiei pentru Mladici

Anuntul comisarului european pentru extindere Olli Rehn – privind suspendarea pe termen nelimitat a negocierilor cu Serbia si Muntenegru pe marginea Acordului de Stabilizare si Asociere la UE, pentru ca Belgradul nu l-a predat Tribunalului de la Haga pe generalul Ratko Mladici – reprezinta o lovitura cu consecinte greu de prevazut pentru viitorul Serbiei si al Balcanilor.
Presedintele sarb, Boris Tadici, a difuzat ieri un comunicat in care precizeaza ca suspendarea negocierilor cu UE distruge credibilitatea Serbiei in relatiile internationale.
„Incapacitatea guvernului Voislav Kostunita de a-l aresta pe Mladici in pofida promisiunilor facute ne slabeste pozitia in negocierile privind statutul provinciei Kosovo si face jocul celor care urmaresc dezmembrarea statului Serbia-Muntenegru deoarece indeparteaza statul comun de viitorul sau european.” Tadici a facut referire la referendumul privind independenta Muntenegrului programat pentru 21 mai. Deja, oficiali de la Podgorita au declarat ca au fost prea multa vreme prizonierii Serbiei si ca Muntenegrul nu va fi victima Belgradului in negocierile cu UE.
La Belgrad, se profileaza o criza politica. Vicepremierul si responsabilul de negocierile cu UE, Miroliub Labus, a demisionat. El l-a numit pe primul-ministru Kostunita drept principalul responsabil, amintind ca acesta a promis personal europenilor ca Mladici va fi predat TPI pana in mai. Labus le-a recomadat ministrilor partidului sau, G17 Plus, sa demisioneze la randul lor, ceea ce ar lasa guvernul numai cu sustinerea socialistilor.
Kostunita a difuzat, la randul sau, un comunicat in care pretinde ca Mladici nu a fost arestat pentru ca a fost imposibil de gasit. Vorba celor de la „Times”, cat o fi de greu sa gasesti un om pe care il stie toata lumea intr-o tara de marimea Scotiei?

Cele mai citite

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată: Populația a scăzut cu peste 18% în ultimele trei decenii

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației, estimările indicând o diminuare cu 20% a numărului de locuitori în...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă