21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialProfetia lui Berlusconi

Profetia lui Berlusconi

Dupa cinci ani de mandat controversat, cel mai longeviv premier din istoria postbelica a Italiei a demisionat marti seara. Berlusconi a plecat, dar a facut-o in felul lui: in ultima sedinta, si-a felicitat cabinetul ca fiind cel mai bun din istoria republicii si a profetit ca, in scurt timp, electoratul il va regreta… S-ar putea sa aiba dreptate.
Berlusconi a fost ales pentru ca a promis sa modernizeze economia italiana. Nu a reusit. „Il Cavaliere” lasa la plecare o economie foarte slabita, un deficit public de 4,1% din PIB, o datorie publica de 106% din PIB si crestere economica 0. Guvernul Berlusconi are partea lui de vina pentru aceasta situatie, principala fiind ezitarea de a aplica masuri de reforma radicale sub presiunea publicului. Reformarea Italiei ar fi meritat pierderea puterii.
Acum, noul guvern al lui Romano Prodi promite o reforma autentica. Dar, pentru a reduce deficitul public la 3% cat cere Pactul de Stabilitate, guvernul trebuie sa diminueze cheltuielile bugetare. Pentru a relua cresterea economica si a imbunatati productivitatea sunt necesare controlul cresterilor salariale si liberalizarea pietei muncii. Cu alte cuvinte, sacrificii din partea populatiei.
Potrivit economistului italian Guido Gentili, citat de AFP, componenta viitorul guvern va da o indicatie asupra modului in care vor fi abordate aceste probleme. „Daca va ceda tentatiei de stanga, problemele se vor agrava”. Acum, noul presedinte al Camerei Deputatilor nu este nimeni altul decat Fausto Bertinotti, seful partidului Rifondazione Comunista, iar propunerea noii coalitii guvernamentale pentru functia de presedinte al republicii este Massimo D'Alema, fostul prim-ministru comunist. De ce mai este numita aceasta coalitie „de centru-stanga”?
Un guvern situat atat de la stanga, care sa trebuiasca sa ia masuri atat de liberale cum se cer in Italia, nu s-a mai intalnit. Prin urmare, se intrevad trei solutii: 1. La prima tentativa a guvernului de a reduce, de exemplu, numarul de locuri de munca din sectorul public sau de liberalizare a pietei muncii, comunistii prabusesc guvernul. Urmeaza alegeri si Berlusconi revine. 2. In pofida promisiunilor, Prodi nu face nimic. Criza se adanceste si populatia incepe sa il regrete pe Berlusconi, care se intoarce. 3. In premiera istorica, Prodi reuseste sa declanseze reformele, dar nu mai este suficient timp pana la alegeri ca sa se vada rezultatele. Oamenii il regreta pe Berlusconi. Societatea italiana este insa mult prea divizata. Berlusconi se retrage, se refac coalitiile politice si centru-dreapta revine la putere.

Cele mai citite

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

Companiile de stat din România au înregistrat o scădere semnificativă a profiturilor în prima jumătate a anului

Companiile de stat din România, aproximativ 200 de firme majore controlate de Guvern, au raportat un rezultat brut de 7,92 miliarde lei în primele...
Ultima oră
Pe aceeași temă