Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta a efectuat, saptamana aceasta, un nou control in cadrul unitatilor farmaceutice cu circuit deschis care elibereaza retete pe programul national de diabet. Potrivit declaratiilor directorului adjunct al acestei institutii, dr. Mihaela Vranceanu, inspectorii au urmarit modul in care se desfasoara eliberarea antidiabeticelor orale mai ales in conditiile in care vechea lista de medicamente alcatuita pe 3 octombrie a fost anulata.
„Actiunea s-a desfasurat pe parcursul a patru zile si au fost verificate aproximativ 80 de farmacii. Echipele noastre nu au gasit nereguli, iar medicamentele antidiabetice orale se eliberau fara ca pacientilor sa li se solicite o contributie personala”, a explicat directorul adjunct al CJAS Constanta.
Potrivit unui nou ordin al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, medicul care prescrie reteta pentru programul de diabet este obligat sa noteze pe aceasta si perioada in care se va efectua tratamentul.
Retete separate
In prezent se asteapta publicarea in Monitorul Oficial a instructiunilor de prescriere a celor trei tipuri de retete. Astfel, incepand, cel mai probabil, cu jumatatea lunii in curs nu se vor putea prescrie pe acelasi formular medicamentele din lista C. „Acest lucru inseamna ca medicamentele pentru bolile cronice nu se mai trec pe aceeasi reteta cu cele compensate sau gratuite, ci pe un formular separat”, a explicat dr. Mihaela Vranceanu. S-a luat aceasta masura din cauza nenumaratelor situatii in care bolnavii au fost pusi pe drumuri pentru ca unele farmacii mai aveau bani pentru compensate si gratuite, dar epuizasera plafoanele pentru boli cronice. „Daca farmacia nu are un medicament inscris pe reteta bolnavului, acesta risca sa nu-si poata ridica medicatia sau sa se afle in situatia de a se adresa unei a doua farmacii si a plati pentru medicamentul care ii lipseste”, a mai adaugat directorul medical adjunct al CJAS Constanta.
Suplimentare de fonduri bugetare
Fondurile destinate onorarii retetelor compensate, gratuite si pentru boli cronice au fost suplimentate, in urma cu doua zile, cu suma de 35 miliarde lei vechi. Potrivit dr. Mihaela Vranceanu, farmaciile vor beneficia de o noua suplimentare in cursul acestei luni, in functie de consumul de medicamente si de adresabilitate. Astfel, pana la aceasta ora, toate cele 199 de farmacii, din care 103 din municipiul Constanta, au bani suficienti pentru eliberarea retetelor.