29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalSerbia: Banca Națională a redus dobânda pentru prima dată din 2020

Serbia: Banca Națională a redus dobânda pentru prima dată din 2020

Banca Naţională a Serbiei a redus dobânda pentru prima dată din 2020, după ce inflaţia a revenit la intervalul ţintă a NBS iar Banca Centrală Europeană a deschis calea relaxării politicii monetare, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.ro.

Joi, Banca Naţională a Serbiei a redus dobânda cu 25 puncte de bază, la 6,25%, în linie cu estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg. În mai, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 4,5%, limita superioară a ţintei NBS.

„Inflaţia ar urma să scadă şi mai mult, şi să rămână în marja de toleranţă” iar anul viitor inflaţia va fi probabil în jur de 3%, se arată în comunicatul Băncii Serbiei, care reiterează estimarea din această săptămână a guvernatorului NBS, Jorgovanka Tabakovic.

Oficialii au menţinut dobânzile nemodificate timp de zece luni, după ce în aprilie 2022 au demarat înăsprirea politicii monetare. În martie 2023 inflaţia depăşise 16%.

Consumul este unul dintre factorii care au stimulat avansul economiei, care a avut o creştere peste aşteptări, de 4,7%, în primul trimestru din 2014. Creşterea ar urma să se modereze, Guvernul şi Banca Centrală previzionând o expansiune de 3,5% în 2024.

Analiştii de la Bank of America se aşteaptă până la finalul anului la o reducere a dobânzii cu 100 puncte de bază, în condiţiile în care inflaţia va rămâne probabil în marja de toleranţă.

Serbia cedează României clădirea Luceafărul, simbolul cultural al românilor din Balcani

Statul român va recăpăta clădirea Luceafărul din Serbia, clădire ce reprezintă un simbol cultural pentru locuitorii români din Balcani.

Un acord pe acest subiect, între România și Serbia, se află pe ordinea de zi a ședinței Guvernului României. Ședința este programată joi, 23 iunie 2022.

“Complexul Luceafărul din Vârșeț, Provincia Autonomă Voivodina, Republica Serbia, constituie o
componentă de o importanță deosebită a patrimoniului cultural al membrilor minorității române din Serbia”, menționează documentul aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

Complexul este una din cele mai impozante clădiri din orașul Vârșeț. Complexul se află în centrul orașului, pe un teren de circa 2460 de metri pătrați.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Peste 22.000 de persoane trec în Siria în contextul loviturilor israeliene asupra Libanului: surse de securitate siriene.

Surse de securitate siriene au declarat că peste 22.000 de persoane au trecut din Liban în Siria prin două dintre punctele de trecere a...

Românii și investițiile: Creștere de 25,6% a activelor fondurilor deschise locale în primele opt luni ale anului 2024

Activele nete ale celor 95 de fonduri deschise locale au crescut cu 1% în august și cu 25,6% de la începutul anului, ajungând la...

Ministrul Sănătății din Liban: Țara este în război/500000 de persoane au fost strămutate

Ministrul Sănătății din Liban, Firass Abiad, a declarat că țara este "deja în război", iar aproape jumătate de milion de persoane au fost strămutate...
Ultima oră
Pe aceeași temă