Bruxelles-ul a anunțat că transferul de date cu caracter personal către SUA poate avea loc în mod legal, după ce a asigurat garanții privind accesul agențiilor de informații și crearea unui mecanism de recurs pentru rezidenții UE, scrie Euronews.com.
Decizia de adecvare înseamnă că Bruxelles-ul consideră că Washingtonul asigură un nivel de protecție comparabil cu cel din UE pentru datele personale transferate din blocul comunitar către companiile americane.
Acordul intervine la trei ani după ce Curtea de Justiție a UE (CJUE) a invalidat decizia anterioară de adecvare privind Scutul de confidențialitate UE-SUA și la mai mult de un an după ce șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, și președintele SUA, Joe Biden, au anunțat că au ajuns la un acord de principiu privind un nou cadru transatlantic pentru fluxurile de date.
De atunci, Biden a semnat un decret pentru a consolida garanțiile privind viața privată și libertățile civile pentru agențiile de informații din SUA și pentru a crea un nou mecanism independent și obligatoriu pentru ca persoanele să poată solicita despăgubiri dacă consideră că datele lor au fost colectate în mod abuziv de către agențiile de informații.
„Salut angajamentele importante luate de SUA. Pentru ca cetățenii să poată avea încredere că datele lor sunt în siguranță și pentru ca noi să putem aprofunda legăturile economice”, a declarat von der Leyen într-un tweet, ca reacție la anunțul de luni.
Centrul European pentru Drepturile Digitale (NOYB), un ONG condus de Max Schrems, activistul pentru protecția vieții private care a contestat cu succes deciziile anterioare privind caracterul adecvat, a anunțat deja că se va adresa din nou instanțelor.
Acesta susține că această nouă încercare de a pune în aplicare un cadru transatlantic de confidențialitate a datelor este „în mare parte o copie a eșecului <Scutului de confidențialitate>” și că problema fundamentală a legislației americane privind serviciile de informații externe „nu a fost abordată”.
„Avem deja în sertar diverse opțiuni pentru o contestație, deși ne-am săturat de acest ping-pong juridic. În prezent, ne așteptăm ca acest lucru să se întoarcă la Curtea de Justiție până la începutul anului viitor”, a declarat Schrems, într-un comunicat.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!