După ce a promis că va renaște economia, Marcel Ciolacu s-a întâlnit și cu șeful BNR, Mugur Isărescu, pentru a pune în plan reducerea ratei de inflație, dar și ca ratele românilor să mai scadă. Nu a fost singura întâlnire de la palatul Victoria, șeful Guvernului a vrut să știe și dacă putem să facem ceva cu criza energetică și i-a chemat la discuții pe şeful OMV din Austria dar și șeful filialei din România
Discuția cu guvernatorul BNR a durat aproximativ două ore și a avut ca teme problemele economice. Obiectivul Guvernului este ca după 6 luni de guvernare inflația să scadă la 8 procente.
Printre temele abordate a fost ținta de deficit care rămâne 4,4 la finalul anului și este nevoie de colaborare pentru a se încadra. De asemenea, ținta se inflație a fost apreciată de guvernatorul BNR ca fiind realizabilă.
Principala măsură prin care se poate reduce inflația este plafonarea adaosului comercial la raft, la produsele alimentare de bază.
Întâlniri și cu reprezentanții lanțurilor alimentare
Plafonarea adaosului comercial este soluţia găsită de noul Guvern ca să combată preţurile, cel puţin la mâncare, care continuă să crească lună de lună. Nu se ştie, însă, de când şi sub ce formă. De partea cealaltă, economiştii spun că statul nu ar trebui să intervină într-o piaţă liberă pentru că o astfel de măsură ar provoca dezechilibre în piaţă.
Mâncarea a înregistrat cele mai mari creşteri de preţ, în ultimul an. În medie cu aproape 20 de procente. Zahărul şi untul sunt alimentele care au înregistrat cele mai mari scumpiri. Un kilogram de zahăr costă cu aproape 60% mai mult faţă de anul trceut, în timp ce untul s-a scumpit cu mai bine de 30 de procente.
,,Este vorba despre reducerea pe tot lanţul a adaosurilor comerciale şi este o chestiune care trebuie discutată înainte inclusiv cu toţi, toate lanţurile de retaileri, cu producătorii. În momentul acesta avem draftul redactat, începem acest dialog”., Radu Oprea – ministrul Economiei
Mugur Isărescu a apreciat și planul de investiții, despre care a spus că va duce la creștere economică. La această întâlnire a fost prezenți ministrul de Finanțe, ministrul Fondurilor Europene, șeful PNL, Nicolae Ciucă.
De asemenea, a fost prezentat şi stadiul privitor la cererea de plată numărul doi din PNRR, a cărei aprobare de către Comisia Europeană este aşteptată până la sfârșitul lunii iunie. Premierul Marcel Ciolacu a declarat săptămâna trecută, la preluarea mandatului, că noul Guvern are de livrat ţinte şi jaloane din PNRR și că în guvern se va lucra în regim de „mobilizare generală”. „Din acest moment, la Guvernul României şi la toate ministerele de linie am anunţat că intrăm într-un regim de mobilizare generală. Avem de livrat ţinte şi jaloane din PNRR şi nu putem rata nimic. Pensiile speciale, legea salarizării, managementul companiilor de stat. Mandatul acestui Guvern este despre reforme şi economie”, a declarat Ciolacu în prima şedinţă de Guvern.
Și ratele ar mai putea scădea
Ultimele cifre publicate de BNR arată o scădere a ratei medii a dobânzilor pe termen scurt atât la persoane fizice, cât şi la persoane juridice. Sunt cazuri în care avem dobânda la depozite mai mare decât cea la credite. Potrivit ultimului buletin statistic emis de BNR, dobânzile medii la creditele pentru populaţie au scăzut de 10,59% în luna martie, la 10,17% în luna aprilie. De asemenea, dobânzile medii la creditele pentru companii au scăzut de la 9,34% în martie la 9,14% în aprilie.
Ceea ce este de remarcat este diferenţialul dintre dobânda cerută de bănci la creditele pe termen lung şi cea la creditele pe termen scurt. Astfel, dacă la creditele până într-un an, dobânzile au scăzut cu circa trei procente pe medie pentru persoane fizice şi cu aproximativ un punct procentual în cazul persoanelor juridice, în cazul creditelor pe termen lung se observă o uşoară creştere, de la 7,95% la 8,01 în cazul populaţiei şi de la 9,26% la 10,02 % în cazul companiilor. Toate cifrele se referă la media pe sistem bancar a dobânzilor pentru creditele nou acordate.
Dacă analizăm dobânzile practicate de băncile comerciale la creditele de nevoi personale, multe dintre ele subiectul unor campanii publicitare, vom avea surpriza că, în anumite condiţii, băncile oferă credite de nevoi personale la aceeaşi dobândă sau chiar la una mai mică decât cea pe care o oferă la depozitele bancare. Teoria economică spune clar că dobânzile la depozite trebuie să fie mai mici decât cele la credite pentru ca banca să aibă şi ea un profit din împrumutatul banilor.
Soluții pentru rezolvarea crizei energetice
Premierul Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, actualul președinte al Senatului, s-au întâlnit cu șeful OMV AG Austria, Alfred Stern, și cu șefa OMV Petrom, Christina Verchere, la Guvern pentru a descuta despre investiția companiei austriece pentru extragerea gazelor din Marea Neagră.
Pe 21 iunie, OMV Petrom, va anunța decizia de extracție a gazelor din Marea Neagră. Odată luată decizia, sunt necesari încă cel puțin trei ani până la extracția efectivă a primelor cantități de gaz. Perimetrul Neptun Deep, unde sunt implicate Petrom și Romgaz, are rezerve estimate de până la 120 de miliarde de metri cubi de gaze iar extracția din acest zăcământ ar putea dubla producția anuală de gaze a României, până la 17 miliarde de metri cubi.