23.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăInternaționalZelenski a atacat menţinerea Rusiei în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare...

Zelenski a atacat menţinerea Rusiei în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a contestat joi menținerea Rusiei în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în cursul unei intervenţii prin video-conferinţă în faţa Adunării Parlamentare a acestei organizaţii internaţionale, care s-a reunit la Varşovia, relatează AFP.

‘Vedem că diverse platforme internaţionale încearcă să găsească soluţiile necesare pentru a ajuta la oprirea terorismului rus, la izolarea cât mai mult posibil a acestui stat terorist şi la căutarea unei căi de depăşire a crizelor mondiale brutale create de Rusia’, a declarat Zelenski în faţa delegaţilor parlamentari ai OSCE.

‘De ce nu se află încă OSCE printre aceste platforme? De ce, mai ales, un stat terorist, chiar şi după nouă luni de crime continue mai este încă membru al Adunării dumneavoastră Parlamentare?’, a întrebat el, adresându-se participanţilor la reuniune, potrivit agerpres.ro.

Zelenski nu e de acord cu menținerea Rusiei în OSCE, dar și Polonia a avut recent o poziție asemănătoare

‘Războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă un test pentru orice organizaţie internaţională’, a insistat Volodimir Zelenski.

Polonia, care în acest an exercită preşedinţia prin rotaţie a OSCE, şi-a anunţat recent refuzul de a permite participarea unei delegaţii ruse la Adunarea Parlamentară de la Varşovia, precum şi la o reuniune ministerială a OSCE preconizată pentru începutul lunii decembrie la Lodz (centru). Aceasta urma să fie prezidată, în principiu, de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

Acest gest a fost considerat de Moscova drept o decizie ‘provocatoare şi fără precedent’.

Delegaţia rusă la reuniunea ministerială va fi condusă de ambasadorul Rusiei la OSCE, Aleksandr Lukaşevici, potrivit Moscovei.

Reuniunea ministerială anuală a OSCE, la care ministrul rus de externe participă în mod obişnuit, este organismul central al acestei organizaţii internaţionale, responsabil pentru deciziile sale.

Parlamentul European a votat miercuri un text care califică Rusia drept ”stat promotor al terorismului” în războiul din Ucraina, lansând un apel către cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să procedeze în mod similar.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

BERD: Economia României va crește cu doar 1,4% în 2024, afectată de scăderea cererii externe și încetinirea sectorului IT

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit în scădere prognozele privind evoluția economiei României pentru 2024, indicând o creștere de doar 1,4%,...

Economia mondială e în proces de stabilizare

OCDE se așteaptă la un avans de 3,2% al economiei mondiale până în 2025 Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a îmbunătățit previziunile economice pentru...

Veste șocantă în fotbalul românesc! Asociația de Fotbal a Municipiului București a fost radiată de instanță

Cutremur în fotbalul românesc! AMFB a fost dizolvată de instanță, marcând o victorie pentru contestarii lui Răzvan Burleanu și deschizând calea unor posibile schimbări...
Ultima oră
Pe aceeași temă